Густав Холст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Густав Холст
английски композитор
Роден
Починал
25 май 1934 г. (59 г.)
ПогребанВеликобритания

Учил вУниверситетски колеж Лондон
Музикална кариера
Стилкласическа музика, опера
ИнструментиТромбон[1]
Активностот 1904 г.
Семейство

Подпис
Уебсайт
Густав Холст в Общомедия

Густав Холст (Gustav Holst, 21 септември 187425 май 1934) е английски композитор от германски произход и музикален преподавател в продължение на повече от 20 години.

Холст е най-известен със своята оркестрова сюита „Планетите“. Учи в Кралския музикален колеж в Лондон, покъсно и в Университетски колеж Лондон.

Неговите ранни работи са повлияни от Равел, Григ, Рихард Щраус. Въпреки това голяма част от неговата музика е изключително оригинална, с влияния от хиндуисткия спиритуализъм и английското фолклорно звучене. Музиката на Холст е известна и с необичайната употреба на метриката и в известен смисъл с открояващите се и дори натрапчиви мелодии.

Холст пише над 200 каталогизирани композиции, включително оркестрови сюити, опери, балети, концерти, хорални химни и песни.

Холст става музикален преподавател в Девическото училище Сейнт Поул през 1905 г., както и музикален директор на Морли колидж през 1907 г.; заема тези 2 поста до пенсионирането си.

Той е брат на холивудския актьор Ернест Косарт и баща на композиторката и диригентка Имоджен Холст, която пише биография за своя баща през 1938 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gustav Holst в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​