Денис Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Деннис Браун
ямайски музикант
Д. Браун в Париж, 1980 г.
Д. Браун в Париж, 1980 г.

Роден
Починал
1 юли 1999 г. (42 г.)
Кингстън, Ямайка
Музикална кариера
Стилреге
Инструментикитара, вокал
Активностот 1968 г.
ЛейбълStudio One
Деннис Браун в Общомедия

Денис Емануел Браун (1 февруари 1957 – 1 юли 1999) е ямайски реге певец.

Той е сред първите в жанра „lovers rock“, създал 78 албума. Неговото име е сред най-водещите в жанра. Наречен е „Crown Prince of Reggae“ от Боб Марли. Браун получава признание и от множество други изпълнители след Марли.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Денис Браун започва още в тийнейджърските му години с Coxsone Dodd's Sudio One Records, където записва 2 албума. Прави голяма крачка напред в следващите години, въпреки че издава албум след албум за Джо Гибс.

Браун, както повечето други реге изпълнители, се разпространява и започва да записва за много различни продуценти, включително Гуси Кларк, Флаба Холт, „Слай & Роби“ и много други. Той започва изобилстваща дискография, която понякога достига до повече от 6 албума годишно. Браун става много търсен изпълнител и редица продуценти проявяват интерес да работят с него.

Рас първи започва да се занимава с Браун, когато „Слай & Роби“ издават Brown Sugar – албум с песни като Revolution и Sitting and Watching, които са хит за островната музика. Албумът, издаден от близкия му приятел Лего Бийст, е в резултат на туко-що откритото (в ранните години на 1990-те години) студио Leggo в Кингстън. Рас продължава да издава по албум годишно за Браун, повечето продуцирани от също близък приятел – Флабба Холт (бас музикант в The Roots Radics), които също са записани в студиото на Лего, където Флаба успява да привлече Браун и да запише най-добрите му песни.

Браун остава като един от най-добрите вокалисти в историята на реге музиката.