Джак Джонсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джак Джонсън
Jack Johnson
американски музикант
Роден
18 май 1975 г. (48 г.)

Учил вКалифорнийски университет, Санта Барбара
Музикална кариера
Стилсофт рок, поп рок
Инструментикитара, укулеле, вокал
Активностот 1992 г.
ЛейбълBrushfire Records, Everloving Records
Семейство

Уебсайтwww.jackjohnsonmusic.com
Джак Джонсън в Общомедия

Джак Хоуди Джонсън (на английски: Jack Hody Johnson) е американски певец, сърфист, режисьор на филми и композитор на песни. Известен е като софт рок и акустичен музикант.

През 2001 г. се появява първият му албум Brushfire Fairytales, който носи търговски успех. С албумите си Sing-A-Longs and Lullabies for the Film Curious George (2006), Sleep Through the Static (2008), To the Sea (2010) и From Here to Now to You (2013) се катери до първа позиция на Билборд 200. Неговият In Between Dreams достига втора позиция в класацията през 2005 г., което се повтаря през 2013 година.

Точно преди да завърши гимназия подписва професионален договор с фирмата Quiksilver. До завършването си през 1993 г. той е ученик в Kahuku High School на западния бряг на хавайския остров Оаху.

Джонсън е активен участник в движението за екология и устойчивост. Заедно със съпругата си Ким основават Джонсън Охана Черитъбъл Фаундейшън (ДОЧФ) и Кокуа Хауай Фаундейшън. През 2008 г. става последовател на идеята за озеленяване, и дарява 100% от приходите си от турнето за Sleep Through the Static на ДОЧФ. По аналогичен начин, приходите от турнето, промотиращо To the Sea, се прехвърлят в All At Once, което цели участие на привържениците на Джонсън в няколко благотворителни еко-организации.

Ранна възраст[редактиране | редактиране на кода]

Баща му е известният сърфист Джеф Джонсън. Джак се ражда и израства на Северния бряг в Оаху на Хаваите. На четири или пет години се научава да кара сърф. Когато е на 17, става най-младият участник в световноизвестното сърф-състезание Pipe Trials, провеждащо се на Северния бряг. Една седмица по-късно кариерата му в този спорт бива прекратена, тъй като претърпява злополука на Pipeline, след която челото му е покрито със 150 шева, а няколко от зъбите му са извадени. Този случай вдъхновява песента Drink the Water.

Джак Джонсън завършва Кахуку Хай Скул в Оаху. Записва се в Калифорнийския университет в Санта Барбара, и обучението му завършва през 1997 г. с бакалавърска степен по филмови изследвания. Научава се да свири на китара на 8 години и започва да пише песни на 12, но страстта му към музиката се увеличава, докато е в колежа, където е ритъм-китарист на групата Сойл.

Джонсън получава вдъхновение от творци от ранга на Боб Дилън, Джими Хендрикс, Рейдиохед, Отис Рединг, Джи Лъв и Спешъл Сос, Бен Харпър, Съблайм, Бийтълс, Боб Марли, Нийл Йънг, както и Ъ Трайб Колд Куест. Джак Джонсън определя Джими Хендрикс като любимия си китарист за всички времена.