Джина Дейвис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джина Дейвис
Geena Davis
американска актриса
Джина Дейвис (2013)
Джина Дейвис (2013)

Родена
Вирджиния Елизабет Дейвис
21 януари 1956 г. (68 г.)

РелигияКонгрешанство
Националност САЩ
Учила вБостънски университет
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1982–
ОскариНай-добра поддържаща актриса:
1988 – Турист по неволя
Златен глобусНай-добра актриса в драматичен сериал:
2006 – „Главнокомандващ“
Семейство
БащаУилям Дейвис
МайкаЛюсил Дейвис
СъпругРичард Емоло
(1982 – 1983; развод)
Джеф Голдблум
(1987 – 1990; развод)
Рени Харлин
(1993 – 1998; развод)
Реза Джарахи
(2001 –)
ДецаАлизех Кешвар
(родена 10 април 2002)
Киан Уилям Джарахи и
Каис Стивън Джарахи (родени на 9 май 2004)

Уебсайт
Джина Дейвис в Общомедия

Вирджиния Елизабет „Джина“ Дейвис (на английски: Virginia Elizabeth „Geena“ Davis) е американска актриса, носителка на Оскар и Златен глобус. Започва кариерата си като манекен. Филмовият ѝ дебют е в „Тутси“ (1982). Една от най-значителните ѝ роли е тази на Телма в „Телма и Луиз“ (1991). [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 80-те бившият модел Джина Дейвис внимателно извайва актьорската си кариера, която я прави една от най-известните холивудски актриси. Докато странно приятният ѝ чар ѝ помага за комедии като „Флеч“ (1985), „Бийтълджус“ (1988) и „Бърза смяна“ (1990), тя показва и способността си да играе в драми като наградения с „Оскар“ „Турист по неволя“ (1988). Дейвис често е отхвърляла стереотипните роли, предлагани на съвременните актриси: жена, болна от неизлечима болест, проститутка със златно сърце или обикновена жена, изложена на риск. Внушителната ѝ физика ѝ дава рядката възможност да играе атлети и други необичайни за жени роли.

Дейвис за пръв път се появява на екран през 1982 г. в хитовия ситком Family Ties. Следващото ѝ превъплъщение на малкия екран е на наивен научен асистент в Buffalo Bill (1983 – 84) – краткотраен, но високо оценен сериал. През 1985 г. получава водещата роля на младата необвързана адвокатка Сара в едноименния сериал. Но големият успех и звездната слава ще я застигнат в киното.

Дебютът на Джина Дейвис на големия екран е в „Тутси“, където играе актриса в сапунена опера, споделяща един апартамент с преобличащия се като жена Дъстин Хофман. В „Мухата" (1986) партнира на Джеф Голдблум, за когото се омъжва година по-късно. Голдблум и Дейвис се оказват идеалната звездна двойка – известни, красиви, малко шантави и много влюбени. Двамата заедно дават и едни от най-запомнящите се интервюта. Бракът им обаче не трае дълго и се проваля през 1990 г., когато подават документи за развод.

Мнозина остават изненадани, когато Дейвис печели „Оскар“ с ролята на смахната треньорка на кучета в трагикомедията „Турист по неволя“. Малко по-късно обаче тя прави големия си удар като Телма, потисната домакиня, която намира свободата и себе си в едно не съвсем легално пътно приключение. Филмът е под режисурата на Ридли Скот. „Телма и Луиз“ (1991), заснет малко след развода ѝ с Голдблум, се превръща в любим филм на много феминистки, а Дейвис и Сюзън Сарандън стават женския аналог на тандема Робърт Редфорд-Пол Нюман. Актрисата печели овации и за бейзболната драма „Необикновен отбор“ (1992). Същата година изиграва обсебена от кариерата си репортерка, търсеща човека, спасил оцелелите в самолетна катастофа в „Герой по неволя“.

Дейвис се омъжва за режисьора Рени Харлин и малко по-късна двойката сформира Forge Productions. През 1994 г. излизат два филма с нейно участие – „Анджи" и романтичната комедия „Безмълвно“, която тя и продуцира.

С помощта на съпруга си Дейвис навлиза и в екшън филмите с пиратското приключение „Островът на главорезите“ (1995). Режисиран от Харлин, филмът комбинира сложни каскади и впечатляващи бойни сцени. Слабият сценарий и неубедителната главна мъжка роля обаче „събарят“ филма и допринасят за провала на 100-милионната продукция в боксофиса. Дейвис въпреки всичко се справя повече от добре с играта си и прави нов поход към екшъните през 1996 г. с „Дълга целувка за лека нощ“. Превъплъщението ѝ в обикновена домакиня, страдаща от амнезия, пречеща ѝ да си спомни миналото на професионален наемен убиец, омайва зрителите. Но въпреки участието на Самюъл Джаксън и 70-те милиона долара бюджет, филмът не се представя задоволително в боксофиса. Завръщането ѝ към телевизията е през 2001 с „Шоуто на Джина Дейвис“. Там тя е в ролята на меркантилна жена, заплетена в романс, който само след шест срещи я превръща в омъжена домакиня, майка на две деца.

Следващият филм на Джина Дейвис е хитът „Стюарт Литъл“ (1999), където изиграва симпатичната съпруга и майка Елинор Литъл, която няма никакви проблеми с факта, че синът ѝ разговаря с бяла мишка. Огромният успех на филма я връща отново в продълженията „Стюарт Литъл 2“ (2002) и анимационният „Стюарт Литъл 3: Зовът на дивото“ (2005).

Актрисата прави пореден опит на малкия екран в политическата драма „Главнокомандващ“ (2005) в ролята на Макензи Алън, вицепрезидент на САЩ, която след смъртта на президента се нанася в Овалния кабинет въпреки опозицията на враговете и съюзниците ѝ. За тази роля Джина печели „Златен глобус“.

Занимания със спорт[редактиране | редактиране на кода]

Наред с кариерата си на актриса Джина Дейвис се изявява и като състезателка по стрелба с лък. В периода 12 – 16 юли 1999 година намиращата се в „Топ 32“ Дейвис заедно с общо 300 жени участва на полуфиналите в Оксфорд (Айдахо) за класиране на Летните олимпийски игри в Сидни.[2] На тези квалификации Дейвис завършва на 24 място и не успява да спечели квота за участие на олимпиадата.[3]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор бележки
1982 Тутси Tootsie Ейприл Сидни Полак
1983 Бъфало Бил
1985 Флеч Fletch Лари Майкъл Ричи
1985 Сара
1986 Мухата The Fly Вероника Куайф Дейвид Кронънбърг
1988 Бийтълджус Beetlejuice Барбара Мейтлънд Тим Бъртън
1989 Земните момичета са лесни Earth Girls Are Easy Валери Джулиън Темпъл
1988 Турист по неволя The Accidental Tourist Мюриел Причет Лорънс Каздан Оскар за най-добра поддържаща женска роля
1990 Бърза смяна Quick Change Филис Потър Хауърд Франклин, Бил Мъри
1991 Телма и Луиз Thelma & Louise Телма Дикинсън Ридли Скот
1992 Тяхната собствена лига A League of Their Own Доти Хинсън Пени Маршал
1992 Герой Hero Гейл Гейли Стивън Фриърс
1992 Необикновен отбор
1994 Анджи Angie Анджи Скасопинсиери Марта Кулидж
1994 Безмълвно Speechless Джулия Ман Рон Андерууд
1994 Островът на главорезите Cutthroat Island Морган Рени Харлин
1996 Дългата целувка за лека нощ The Long Kiss Goodnight Саманта Кейн / Чарли Балтимор Рени Харлин
1999 Стюарт Литъл Stuart Little Мисис Елеонора Литъл Роб Минкоф
2002 Стюарт Литъл 2 Stuart Little 2 Мисис Литъл Роб Минкоф
2005 Стюарт Литъл 3: Зовът на дивото Stuart Little 3: Call of the Wild Мисис Литъл Ауди Падин
2009 Стават инциденти Accidents Happen Глория Конуей Ендрю Ланкастър
2014 Когато Марни беше тук When Marnie Was There Йорико Сасаки Хиромаса Йонебаяши глас
2015 Аз, той, тя Me Him Her Мисис Ечърлик Макс Ландис

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]