Джон Пол Джоунс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Пол Джоунс
John Baldwin
американски музикант
Роден
3 януари 1946 г. (78 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимJohn Paul Jones, John Train[1]
СтилРок
Инструментибас китара, клавишни
Активностот 1961 г.
ЛейбълDiscipline Global Mobile, Atlantic, Swan Song
Участник вЛед Зепелин“, Rockestra
Свързани изпълнителиLed Zeppelin, Them Crooked Vultures, Donovan, Diamanda Galas, Butthole Surfers, Seasick Steve, King Crimson
Семейство

Уебсайтwww.johnpauljones.com
Джон Пол Джоунс в Общомедия

Джон Пол Джоунс (John Paul Jones) е псевдоним на британския музикант Джон Болдуин (John Baldwin) – басист и кийбордист на популярната рок група „Лед Зепелин“. Другият негов прякор е Гръмовержецът.

Роден е на 3 януари 1946 година в Сидкъп, Кент (Англия). Псевдонимът му е даден от негов приятел, който вижда това име на филмов плакат във Франция. Освен на бас китара Джоунс умее да свири и на китара, мандолина, арфа и орган, както и на екзотични инструменти като кото (японски традиционен инструмент) и „хавайската китара“ укулеле.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Пол Джоунс е роден в музикално семейство, като баща му Джо Болдуин е известен пианист, участващ освен това в аранжиментите на много прочути групи през 40-те и 50-те. От баща си Джоунс се научава да свири на пиано още в ранна детска възраст. Първите му музикални кумири са блус изпълнителят Биг Бил Бруунзи и джаз басистът и пианист Чарлз Мингъс. Увлича се и по класическа музика, най-вече в лицето на Рахманинов. Още от малък Джоунс започва да се занимава с музика, записвайки се в музикалното училище в английската провинция Кент. На 14-годишна възраст е избран за главен хорист на училището и органист в местната църква. По същото време закупува и своята първа бас китара.

На 15 години се присъединява към своята първа група, наречена The Deltas, а малко по-късно заема позицията на басист в лондонската джаз рок група Jett Blacks. Първия си сериозен пробив в музикалния бранш Джоунс осъществява през 1962 година, взимайки участие като басист в групата на напусналите The Shadows Джет Харис и Тони Механ, които малко преди това са издали сънгъла Diamonds (участие в който има Джими Пейдж), изкачил се до номер едно в британските класации. 1964 получава оферта за редовни студийни сесии в звукозаписната компания Decca Records, където за първи път се среща с китариста Джими Пейдж, заедно с който по-късно работи по записите на албума на The Yardbirds Little Games. По време на престоя си в Decca Records Джоунс помага при аранжиментите и свири бас или кийборд за групи и изпълнители като The Rolling Stones, Донован, Джеф Бек, Род Стюърд, Кет Стивънс и много други.

След съвместната си работа с Джими Пейдж, двамата провеждат разговор, разисквайки възможността отново да работят заедно, което резултира в присъединяване на Джоунс към The Yardbirds, след като басистът Крис Дреха напуска. Преди него са напуснали и останалите членове на групата. Пейдж решава групата да продължи своето съществуване и ангажира освен Джоунс още певеца Робърт Плант и барабаниста Джон Бонъм, сменяйки името на Led Zeppelin.

Джон Пол Джоунс внася необходимата свежест в звученето на Лед Зепелин, като взима основно участие в аранжиментите на някои от най-силните песни на групата като Black Dog, The Rain Song, Kashmir и No Quarter. Негова е идеята за прибавянето на нови музикални инструменти към някои песни, като мандолина и кийборд, които сам изпълнява.

За разлика от останалите членове на групата, известни освен с музикалния си талант и с необузданото си държание, неспирни купони и публичен живот, Джоунс не обича да разкрива много от личния си живот и се отнася по-професионално и без много шум към работата с групата.

След разпадането на Лед Зепелин Джоунс продължава сесийната си работа, като свири за поредица от групи, включително R.E.M. и The Mission. Взима участия и в песни и клипове на бившия член на „Бийтълс“ Пол Маккартни, както и в 2 саундтрака към филмите Give Me Regards to Broad Street и Scream for Help, в който участва и Джими Пейдж.

През септември 1999 г. издава първия си соло албум Zooma, а дебютът му като вокалист е с албума Thunderthief през 2001 г.

Солова дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 3514942 // Discogs. Посетен на 17 февруари 2024 г.