Донатела Версаче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донатела Версаче
Donatella Versace
моден дизайнер

Родена
2 май 1955 г. (68 г.)

Учила въвФлорентински университет
Семейство
Братя/сестриДжани Версаче
Деца3

Уебсайтwww.versace.com
Донатела Версаче в Общомедия

Донатела Версаче (на италиански: Donatella Versace) е италиански моден дизайнер, тя по-малката сестра на основателя на модна къща VersaceДжани Версаче. След убийството на великия дизайнер през 1997 г., тя става основното креативно звено във фамилната компания. Нейната титла е вицепрезидент на Версаче Груп и Главен дизайнер на модната линия. Тя притежава 20% от Версаче. Нейният брат Санто Версаче има 30%, а дъщеря ѝ Алегра Версаче наследява от Джани Версаче 50%. И под нейното ръководство Versace продължават да са сред лидерите в световната мода.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Донатела Версаче е родена на 2 май 1955 г. в италианския град Реджо ди Калабрия. Тя е най-малкото от четирите деца на фамилия Версаче. Баща ѝ е бил личен финансист на италианската аристокрация. По-голямата ѝ сестра Тина умира на 12-годишна възраст от неправилно лекувана тетанусова инфекция.[1] В средата на 70-те Донатела Версаче тръгва по-стъпките на по-големия си брат Джовани (Джани) и следва 'Моден дизайн на плетива' във Флоренция, Италия. В началото тя планира да работи като PR на брат си, но Джани я чувства като своя „муза и критик“, както казва Донатела в интервю пред сп. Vogue.

По-късно Донатела Версаче навлиза дълбоко в модния свят. През 1980-те Джани пуска парфюм, посветен на нея и ѝ дава линия Versus, която е стабилна част от Версаче индустрията. През 1993 г. тя създава детска и младежка модна линия Versace Young.

Донатела е първата, която използва известности, вместо непознати модели, за да рекламира и предлага своите облекла както на модните подиуми, така и други публични медии, като реклама. Донатела Версаче е известна със звездните си клиенти и бляскави партита, на които редовно присъстват сър Елтън Джон, Лиз Хърли, Катрин Зита-Джоунс и Кейт Мос. Тя умело използва имиджа на популярни шоузвезди като Мадона, Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Деми Мур, Дженифър Лопес и т.н. Те носят роклите ѝ на Оскарите, на сватбите си и на престижни събития.

Смъртта на Джани Версаче, застрелян на 15 юли 1997 г. на стълбите пред къщата му в Маями, Флорида разтърсва света. 25-годишният извършител и сериен убиец Андрю Кунанан се самоубива десет дни по-късно.[2]

Джани Версаче избира за свой наследник в компанията 11-годишната тогава Алегра Версаче (30 юни 1986) – дъщеря на Донатела Версаче от брака ѝ с американския модел Пол Бек (с когото се развежда по-късно), защото е „изключително дете“, но и за да избегне конфликт между брат си Санто и сестра си Донатела. Донатела Версаче и Пол Бек имат и син Даниел, роден през 1989 г., но той наследява единствено колекцията от картини на чичо си. Санто Версаче е президент и се занимава с финансите.

Година и 3 дни след смъртта на брат си, през юли 1998 г., Донатела представя своята първа колекция висша мода за Versace Atelier под името Versus, в хотел Риц, Париж. Тя построява своя подиум над басейна на хотела, както прави брат ѝ всеки сезон. С тази и следващите колекции Донатела доказва, че бъдещето на модна къща Versace е в сигурни ръце.

Но през 2004 г. се оказва, че положението на фамилната компания никак не е розово. Versace е затънала в дългове, Донатела е зависима от наркотици и пластична хирургия, а Санто (брат на Джани и Донатела) е в тежка депресия. Дъщерята на Донатела се разболява от анорексия няколко години по-късно и се подлага на лечение.

През 2008 г. Донатела построява Палат Версаче Дубай, като предстои и построяване на втори Палат Версаче.

През 2009 г. американката Дебора Бол издава биография, в която разказва за необикновения живот на семейство Версаче. В нея за пръв път Донатела и Санто (по-малко известният брат) разказват за драмите, които непрестанно преследват фамилията.

Авторката е дългогодишен бизнес журналист в Европа. За написването на книгата тя използва голям обем достоверна информация, като осъществява достъп и до полицейски доклади.

Резултатът е четиво, което според мнозина е изключително обективно и едновременно любопитно. Прави опит да разбули мистерията около убийството на гениалния Джани Версаче. В историята участват известни личности от света на модния бизнес.

В оригинал заглавието на книгата е House of Versace. The Untold Story of Genius, Murder, and Survival. От съвсем скоро българските читатели имат възможността да се сдобият с изданието и на роден език – „Модна къща „Версаче“.

Дизайнер на костюми[редактиране | редактиране на кода]

  • Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula (2005)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Collins, Lauren. Mondo Donatella // 24 September 2007. с. 158.
  2. Bocca, Nicoletta, Buss, Chiara. Gianni Versace. L'abito per pensare. Mondadori, Milano, May 21, 1989. с. 344.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Donatella Versace в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​