Донован

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Донован
Donovan Leitch
шотландски музикант
2007 г.
Роден
10 май 1946 г. (77 г.)

НаградиЗала на славата на рокендрола (2012)
Музикална кариера
ПсевдонимDonovan
Стилфолк рок, психеделичен рок, поп фолк
Инструментикитара, устна хармоника, вокал
Активностот 1965 г.
ЛейбълDawn Records, „Епик Рекърдс“, Pye Records
Семейство
Децанеизв.

Уебсайтwww.donovan.ie
Донован в Общомедия

Донован (на английски: Donovan) е шотландски певец, китарист и автор на песни, сред най-известните представители на фолк рока през 1960-те години.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Донован е роден с името Донован Филипс Лийч на 10 май 1946 година. Отначало е окачествен като имитатор на Боб Дилън, но успява да разработи стил, съчетаващ фолк, джаз, поп, психеделик и уърлд мюзик (главно калипсо). В различни периоди живее в Шотландия, в Лондон и в Калифорния, а най-късно от 2008 г. пребивава в Корк, Ирландия, заедно със семейството си. Става известен в началото на 1965 година с поредица от изпълнения на живо по телевизионната поп поредица Ready Steady Go!.

Първият му договор е с Пай Рекърдс (1965 г.) и записва няколко сингъла и 2 албума във фолк традицията. След като сключва договор със Си Би Ес / Епик Рекърдс, популярността му скача в чужбина. Освобождава се от първоначалния си мениджърски договор и така започва дълга и плодотворна работа с Мики Мост, водещ британски независим продуцент, което води до хитове във Великобритания, САЩ, Австралия и други страни.

Най-успешните му сингли от 1960-те години включват Catch The Wind, Colours и The Universal Soldier, като Sunshine Superman оглавява Билборд Хот 100 (№ 2 във Великобритания), Mellow Yellow достига № 2 през следващата година, а Hurdy Gurdy Man достига Топ 5 и в САЩ, и във Великобритания. Донован е първият творец, с който подписва новият административен вицепрезидент Клайв Дейвис на Си Би Ес / Епик Рекърдс. Донован и Мост си партнират на редица хитови албуми и сингли от 1965 до 1970 година. Сприятелява се с водещи поп и рок музиканти като Джоун Байез, Брайън Джоунс и „Бийтълс“. Научава Джон Ленън да свири на китара по т.нар. фингър-пикинг метод през 1968 година. След като се разделя с Мост през 1969 г., комерсиалният късмет на Донован чезне и той напуска индустрията за известно време.

Донован продължава да изпълнява и записва музика спорадично през 70-те и 80-те години. Неговият музикален стил и хипарски имидж е белязан с презрението на критиката, особено след нашествието на пънка. Оттегля се от активната музикална кариера няколко пъти, но през 90-те изпитва ренесанс на творческите си сили. Записва Sultras през 1996 г. с продуцента Рик Рубин, а през 2004 г. издава нов албум, Beat Cafe. Получава място в Залата на славата на рокендрола през 2012 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]