Дядо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дядо преподава на внучката си как да кара тротинетка

Дядо се нарича всеки баща на нечии родители. Мъж става дядо, когато има внуци. Бабите и дядовците са членове на семейството и са съществена част от понятието „голямо семейство“ (надхвърлящо традиционната единица родители с деца)[1]. Дядовците са роднини от второ коляно и споделят 25% от генетичния материал.

Всеки сексуално възпроизвеждащ се жив организъм, който не е генетична химера (организъм, съставена от клетки с различни генотипове), има максимум двама генетични дядовци (един по майчина и един по бащина линия), четири генетични прадядовци, осем генетични прапрадядовци и т.н.

В случаите, когато родителите не желаят или не могат да осигурят адекватна грижа за децата си (например смърт на родителите, финансови трудности, брачни проблеми[2]), баби и дядовци често поемат ролята на настойници. Дори когато това не е наложително, и по-специално в традиционните култури, бабите и дядовците често имат пряка и ясна роля по отношение на отглеждането, грижите и възпитанието на децата. 62% от бабите и дядовците признават финансово да помагат на семействата си[3].

Когато мъж или жена сменят своя брачен партньор, тогава децата им от предходен брак влизат в нови социални връзки, при които „наследяват“ нови баби и дядовци, макар да нямат генетична връзка с тях.

„Ден на бабите и дядовците“ в Бразилия, Испания и Португалия се чества на 26 юли – датата, на която е възпоменанието на света Анна и свети Йоаким, родителите на Богородицата и баба и дядо на Исус Христос[4]. Света Анна и свети Йоаким са покровители на бабите и дядовците.

Значения[редактиране | редактиране на кода]

Дядо може да се отнася до[5]:

  1. Роднинска връзка: мъж по отношение на своите внуци. Разговорно се използва като обръщение към тъста.
  2. Възраст: стар мъж, старец.
  3. Почтително обръщение към духовни лица, например поп.
  4. Прародители: прадеди. Прародители е общото наименование на баба и дядо.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

На английски език, представката grand (пра-) датира от началото на 13 век, от англо-френската дума graund. Терминът е използван като превод на латинското magnus[6].

История[редактиране | редактиране на кода]

В историята на съвременното човечество, преди около 30 000 години, броят на съвременните хора, които доживяват да бъдат баби или дядовци, се увеличава. Не е известно със сигурност какво увеличава дълголетието, но то до голяма степен се дължи на подобрените медицински технологии и жизнен стандарт[7]. Основна последица от съжителстването на три поколения е запазване на информацията, която по друг начин вероятно би се загубила; пример за тази важна информация може да е къде да намерят вода по време на суша[8][9].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Andersen, Margaret L and Taylor, Howard Francis (2007). The extended family may live together for many reasons, such as to help raise children, support for an ill relative, or help with financial problems. Sociology: Understanding a diverse society. p. 396 ISBN 0-495-00742-0.
  2. 8 Reasons Parents Fail to Love Their Kids // Посетен на 2018-08-23.
  3. Грижи за внуците
  4. Dia dos avós: entenda a data // Portal EBC, 25/07/2014.
  5. Значения
  6. Online Etymology Dictionary // Etymonline.com. Посетен на 2013-03-24.
  7. Zhavoronkov, Alex. 13 Reasons Why We Will Live Longer Than Our Parents // 2013-07-02. Посетен на 2018-08-23.
  8. Wong, Kate. The Mysterious Downfall of the Neandertals // Scientific American. Посетен на 2013-03-24.
  9. Caspari, R. The Evolution of Grandparents // Scientific American 22. 2012. DOI:10.1038/scientificamericanhuman1112-38. с. 38 – 43.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Grandparent в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​