Еврейска писменост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мраморна стела с еврейски надпис до разкопките на северозападната порта на средновековната крепост в София

Еврейската писменост е позвукова писмена система, използвана за нуждите на иврит и другите еврейски езици като идиш, ладински и юдео-арабски. Въпреки че названието еврейска азбука се използва в българския език, технически погледнато еврейската писменост се класифицира като абджад, така че терминът еврейски абджад също е правилен. На иврит писмеността се нарича алефбет 'иври (אָלֶף-בֵּית עִבְרִי‎) от наименованията на първите 2 букви от азбуката.

История и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Израел и Юдея 9 век пр.н.е.
Еврейски религиозен текст от 12 век

Най-ранните сведения за тази писменост датират от 10 век пр.н.е. Еврейският абджад произлиза от финикийската писменост, като дори наименованията на отделните букви са заети от финикийските. Това не е учудващо, имайки предвид географското съседство и близко родство на древните финикийци и евреи.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Писмеността съдържа 22 букви, всички от които поначало обозначават съгласните звукове от иврит. Пет от буквите имат по две форми, едната от който е финална и се използва, когато буквата е последна в изписаната дума. Въпреки че има случаи, в които определени букви се използват за обозначаване на гласни звукове, последните могат да бъдат отбелязвани с точки и чертички под или над буквата, представяща предхождащия я съгласен звук. Това отбелязване на гласните обаче се използва в редки случаи като например материали за чужденци, изучаващи иврит, детски книжки и поезия.

Както и при другите абджади, посоката на писане е от дясно наляво, с редовете от горе надолу.

Компютърна поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Буквите, пунктуационните и други знаци от еврейската писменост се намират в интервалите от U+0590 до U+05FF и от U+FB1D до U+FB40 в Уникод.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • (английски) Omniglot, Hebrew [1]
  • (английски) Ancient Scripts, Hebrew [2]
  • (английски) Уникод (2009), Hebrew [3] и [4]
  • Посолство на Израел в България. Еврейската азбука // embassies.gov.il. Посетен на 13 септември 2022.