Емерентиана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Света Емерентиана
РоденаIII век
Починалаок. 304
Рим
Празник23 януари
Атрибутикамъни, лилии
Покровителствостомашните проблеми
Света Емерентиана в Общомедия

Света Емерентиана е римска мъченица, живяла през 3 век.

Според християнската агиография, майката на Емерентиана била дойка и бавачка на света Агнеса, богата римска наследница, която загинала мъченически, след като се отказала от годежа си поради християнската си религия. Самата Емерентиана била катехумен, все още обучаваща се в християнството, преди да бъде официално покръстена. Католиците вярват, че мъчениците се „кръщават чрез кръв“ и в противен случай отиват в рая.

Няколко дни след смъртта на Агнеса Емерентиана била хваната да се моли в нейната гробница; разстроена поради смъртта на доведената си сестра и най-добра приятелка, тя започнала да твърди, че също е християнка и омаловажавала езичниците, които убили Агнеса, поради което била пребита до смърт с камъни от тълпата.

Нейният празник е 23 януари, а самата тя е изобразявана като младо момиче, което или държи камъни в скута си и лилии в ръката си, или е пребивано до смърт от тълпа. Гробницата ѝ се намира в Църквата на света Агнеса в Рим.

Популярна култура[редактиране | редактиране на кода]

Емерентиана има кратко присъствие в романа на кардинал Никълъс Уайзман Фабиола, където оплаква Агнеса след мъченическата ѝ смърт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Emerentiana в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​