Естетична козметична хирургия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Естетична хирургия (от гръцки aesthetics – „дял на философията, занимаваща се с красотата“) или Козметичната хирургия (от латински cosmetic – „разкрасяване или запазване на миловидност, хубост, красота или разкрасяваща субстанция или препарат“) е медицинска специалност[1], занимаваща се с корекция на нарушенията в естетическите пропорции, обеми и ъгли на лицето и тялото при здрави хора без наличен здравен проблем в областта на намесата. Тя е с интердисциплинарен характер и включва инвазивни, миниинвазивни и неинвазивни медицински намеси (операции, манипулации, процедури) единствено за разкрасяване и подобряване на външния вид.

НКПД класифицира хирурзите в тази специалност с позиция: 2221-7070 Лекар, Хирург, естетична (козметична) хирургия 2221.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1952 г. италианският хирург от унгарски произход Арпад Фишер след аудиенция при папата получава разрешение от църквата за извършване на козметични намеси – правене на операции при здрави хора с цел разкрасяване, с което се открива път за развитие на тази медицинска област. Впоследствие създава Международната Академия по козметична хирургия.[2]

Декларацията от Токио, 2000 г. отделя Естетичната козметична хирургия от всички други хирургически специалности поради екстремно и тясно специализираната същност на областта на хирургическото разкрасяване.[3]

От 2001 г., тази специалност е утвърдена в България с Наредба 31 на Министъра на здравеопазването.[4]. Д-р Николай Сердев е национален консултант 2006-2008 г.

Съгласно МЗ Наредба 6/2008 [5] не е предмет на тази специалност лечението на:

  1. хирургични и дерматологични заболявания;
  2. изгаряния, последствия от изгаряния и травми;
  3. кожни дефекти, малформации и злокачествени тумори.

Обект на специалността са клинично здрави пациенти, без наличен здравен проблем в областта на планираната намеса, които желаят корекция на нормални за здравето външни форми, обеми, ъгли и пропорции на части от лицето, тялото, структурата и формата на подкожните тъкани, както и качеството на кожната покривка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]