Ешеверия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ешеверия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Каменоломкоцветни (Saxifragales)
семейство:Дебелецови (Crassulaceae)
триб:Sedeae
род:Ешеверия (Echeveria)
Научно наименование
DC., 1828
Ешеверия в Общомедия
[ редактиране ]

Ешеверията[1] (Echeveria) е голям род цъфтящи растения от семейство Дебелецови (Crassulaceae), родом от полупустинни райони на Централна Америка, Мексико и северозападна Южна Америка.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Ешеверията е кръстен на Atanasio Echeverría y Godoy, ботанически илюстратор, допринесъл за Flora Mexicana.[2]

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Обитава разнообразни равнини и планински възвишения, където температурите нерядко са минусови.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Растението достига големина до 30 см. Повечето ешеверии имат силно скъсено стъбло, но се срещат и храстовидни.

Има много цветчетата с форма на камбанка, от 1 до 5 см в диаметър, плътни, покрити с восъчен налеп или с мъх, подобно на листата. На цвят са от бледо жълтозелени до оранжево-червени, от външната страна по-ярки. Цъфти от март до юли.

Листата са месести и имат форма на розетка, сиво-зеленикави, с различни оттенъци. Восъчният налеп, както и лекият мъх по листата, предпазват растенията от слънчевия пек и от сланите. При ярко слънчево греене восъчният слой се удебелява, поради което листата придобиват сиво-бял или синкаво-син оттенък, а краищата и връхчетата почервеняват.

За всеки вид е характерно определено количество листа в розетката, затова, дори част от тях да окапят поради неблагоприятните условия през зимата, растението си ги възстановява през топлия период.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Растението е много светлолюбиво и вирее на припек. Предпочитана е песъкливо-хумусната почва. Температурата в стаята не бива да пада под 15 градуса.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Малките странични розетки се отделят от растението и се поставят направо в почва, обогатена с малко тор и по възможност премесена с пясък.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Списък с видовете:[3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българско наименование
  2. Gledhill, David (2008). „The Names of Plants“. Cambridge University Press. ISBN 9780521866453 (hardback), ISBN 9780521685535 (paperback). p. 149
  3. www.crassulaceae.ch
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Echeveria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​