Жан Николе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан Николе
Jean Nicolet de Belleborne
френски пътешественик-изследовател
Живопис на пристигането на Жан Николе в Уисконсин през 1634 г.
Роден
1598 г.
Починал

Националност Франция
Псевдонимsieur de Belleborne
Жан Николе в Общомедия

Жан Николе дьо Белеборн (на френски: Jean Nicolet (Nicollet) de Belleborne) е френски търговски агент, пътешественик-изследовател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден около 1598 година в Шербур, Нормандия, Франция, в семейството на Томас Николе и Маргьорит де Ламер. През 1618 заминава за Канада и става чиновник в компания търгуваща с кожи. За да е полезен при търговията с кожи, изкупувани от индианците, е изпратен при алгонкините, които тогава живеят в района на река Отава, за да научи езика им. По време на пребиваването си там обхожда районите около Големите езера и прави няколко забележителни открития.

През 1634 г. открива протока Макинак и на запад от него езерото Мичиган (58 хил.км2). Плава на запад покрай северния бряг на езерото до дългия и тесен залив Грийн Бей (45°00′ с. ш. 87°30′ з. д. / 45° с. ш. 87.5° з. д.). Проследява го на югозапад до река Фокс, вливаща се в него от юг и се изкачва по нея до горното ѝ течение. От там се прехвърля през вододела и открива река Уисконсин. Спуска се по нея и открива горното течение на река Мисисипи (3950 км).

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jean Nicolet в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​