Житница (област Кърджали)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Житница (Област Кърджали))
Вижте пояснителната страница за други значения на Житница.

Житница
Общи данни
Население229 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище5.454km2 (НСИ) km²
Надм. височина512 m
Пощ. код6708
Тел. код03691
МПС кодК
ЕКАТТЕ29461
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Черноочене
Айджан Ахмед
(ДПС; 2023)

Житница е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Житница се намира в полупланински район в Източните Родопи и се състои от 4 махали. Заедно със село Водач до 25 октомври 2015 г. са обединени в кметство Житница с общо постоянно живущо население над 600 души. От тази дата село Водач се обособява като отделно кметство.

Житница е разположено върху планинско плато, на 4 километра североизточно от административния център на общината село Черноочене. До нея може да се стигне по добре поддържан двулентов асфалтиран път.

Районът на селото е заобиколен от широколистни и вечнозелени гори и други населени места – Божурци, Ябълчени, Дядовско, Водач, Каняк, Бели вир. Река Перперек е една от най-големите притоци на трансграничната родопска река Арда.

Липсата на промишлено замърсяване в района допринася за максимално чистия и приятен въздух в района на село Житница, и е уникално място за производството на агроекологични земеделски продукти.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва исляма – мюсюлмани (сунити).

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията на местното население, селото се е оформило преди столетия от род, който се е препитавал предимно със строежи на навеси за съхранение на жито (хамбари). И оттам селото е получило това име.

Мястото на сегашното селото е било гъста гора. Първоначално тук живеели 3 семейства. Те оформили и 3-те махали Читаклар, Хамбарджълар (Житница) и Дормахала (Горна махала). Местното население, чрез сеч и опожаряване на горската територия, е създало земеделските ниви за обработване.

Землището на село Житница е богато на мери и пасища, за паша на домашните животни.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира Основно училище „Йордан Йовков“, освен от село Житница, се обучават и ученици от Дядовско, Каняк и Водач. Поради намаляване на децата под минимума е закрито от учебната 2015/2016 г.

Детска градина „Знаме на мира“ група „Славейче“ функционира с децата от селата Житница, Водач, Дядовско, Каняк и Яворово.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година десетки мюсюлмани се стичат, за да отправят молитвите си към Всевишния за берекет и дъжд, в най-старата джамия „Чъбъклъ“ в община Черноочене, която се намира в село Водач. Ритуалът е организира от настоятелството на „Чъбъклъ“ джамия в село Водач. Присъстващите похапват от традиционната гозба за тези случаи – пилаф, който се подготвя от телешко месо и ориз.

Според преданието тази джамия е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичетата, които са отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач (Чъбъклъ), което се е изместило след нападната чума. Джамията и гробището е останало като памет за изчезналото село. С помощта на дарения от учреждения и местни жители сградата е обновена и е издигнато минаре. Особени заслуги в обновяването имат Община Черноочене и бивши жители на Водач, които се изселили в пловдивското село Устина.

С молитвата в село Водач в района започват традиционните молебени за дъжд и берекет, които се отправят през летните месеци.

Празнува се Рамазан байрам, Курбан байрам и Хъдърлез. Няма други съществени събития от местно значение, които да се празнуват.

През 2006 г. започва усилена телефонизация на селото, което е част от десетте кметства попадащи в обхвата на проекта. По този начин хората имат и високоскоростен интернет.

Основният поминък на населението е бил тютюна. Годишно се добивало над 40 тона качествен тютюн от сортова група „Басми“, сорт „Крумовград“. Нивите са раздробени и се обработват единично. Местното население се занимава и с животновъдство. Интересно е и атрактивното отглеждане на щрауси.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]