Замзам

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кладенецът Замзам (на арабски: بئر زمزم; Арабско произн.: [biʔru zam.zam]) е кладенец, разположен в рамките на Масджид ал-Харам, Мека, Саудитска Арабия. Намира се на 20 м източно от Кааба,[1] най-свещеното място в исляма.

Според ислямските разкази кладенецът е чудотворен източник на вода, който се е отворил преди хиляди години, когато синът на Ибрахим (Авраам), Исмаил (Ишмаил), е оставен с майка си Хаджар (Хагар) в пустинята. Твърди се, че е пресъхнал по време на заселването на Джурхум в района, и че е бил преоткрит през 6-и век от Абд ал-Мутталиб, дядо на Мохамед. Милиони поклонници посещават кладенеца всяка година, докато извършват поклонения Хадж или Умра, за да пият вода от него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zamzam Studies and Research Centre // Saudi Geological Survey. Архивиран от оригинала на 19 юни 2013. Посетен на 2 юни 2014. (на арабски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zamzam Well в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​