Златки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Златки
Златка (M. martes)
Златка (M. martes)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Порови (Mustelidae)
подсемейство:Guloninae
род:Златки (Martes)
Научно наименование
Pinel, 1792
Златки в Общомедия
[ редактиране ]

Златки (Martes) са род, подобни на невестулка бозайници от подсемейство Guloninae, в семейство Порови. Имат пухкави опашки и големи лапи с частично прибиращи се нокти. Козината варира от жълтеникава до тъмнокафява, в зависимост от вида; ценен е от бракониерите за търговия с кожи. Златките са стройни, пъргави животни, приспособени за живот в тайгата, които обитават иглолистни и широколистни гори в Северното полукълбо.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Резултатите от изследвания на ДНК показват, че родът Martes е парафилетичен, като някои проучвания поставят Martes americana извън рода и го свързват с тайра и росомаха, за да образуват нов клон в Новия свят.[1][2] Родът еволюира за първи път преди седем милиона години по време на миоценската епоха.

Изображение Научно наименование Популярно име Разпространение
Martes americana Американска златка Арктическа Аляска на изток до Нюфаундленд, на юг до Ню Йорк
Martes caurina Югоизточна Аляска до централна Калифорния, на изток до северно Ню Мексико
Martes martes Златка Европа и Югозападна Азия, от Ирландия на запад, на изток до Урал и в Анатолия, Закавказие, Месопотамия и северен Иран.
Martes foina Белка Испания и Португалия на запад, през Централна и Южна Европа, Близкия изток и Централна Азия, простирайки се на изток до планините Алтай и Тиен Шан и северозападен Китай
Martes flavigula Жълтогърда харза Афганистан и Пакистан, в Хималаите на Индия, Непал и Бутан, Корейския полуостров, Южен Китай, Тайван и Източна Русия.
Martes gwatkinsii Южнокитайска харза Южна Индия.
Martes zibellina Самур Източен Казахстан, Китай, Северна Корея и Хокайдо, Япония
Martes melampus Японски собол Япония

Вкаменелости[редактиране | редактиране на кода]

Описани са фосили на няколко вида златки, включително:

  • Martes campestris
  • Martes palaeosinensis
  • Martes wenzensis
  • Martes vetus

Друг описан вид, Martes nobilis от холоцена, сега се счита за синоним на американската златка.[3]

Куниците са самотни животни, които се срещат единствено за размножаване в края на пролетта или началото на лятото. В началото на пролетта се раждат котила от до пет слепи и почти обезкосмени малки. Те се отбиват след около два месеца и на около три до четири месеца оставят майката, за да се грижат сами за себе си. Златките са всеядни.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Molecular phylogeny of the carnivora (mammalia): assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships // Syst. Biol. 54 (2). 2005. DOI:10.1080/10635150590923326. с. 317–37.
  2. Koepfli KP. Multigene phylogeny of the Mustelidae: resolving relationships, tempo and biogeographic history of a mammalian adaptive radiation // BMC Biology 6 (10). Feb 2008. DOI:10.1186/1741-7007-6-10. с. 10.
  3. Youngman, Phillip M. и др. Martes nobilis Is a Synonym of Martes americana, Not an Extinct Pleistocene-Holocene Species // Journal of Mammalogy 72 (3). 1991. DOI:10.2307/1382140. с. 567–577.
  4. marten | Size & Facts | Britannica // www.britannica.com. Посетен на 2022-09-14. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Marten в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​