Зоуи Салдана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зоуи Салдана
Zoe Saldaña
американска актриса
Зоуи Салдана през 2016 г.
Зоуи Салдана през 2016 г.

Родена
19 юни 1978 г. (45 г.)
Актьорска кариера
Активностот 1999 г.
Семейство
СъпругМарко Перего
(2013 – )
Деца3

Уебсайт
Зоуи Салдана в Общомедия

Зоуи Салдана (родена Zoe Yadira Saldaña Nazario, 19 юни 1978 г.) е американска актриса и танцьорка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Зоуи Салдана е родена в Пъсейик, Ню Джърси, в семейството на доминиканец и пуерториканка. Зоуи има ливански, ирландски, ямайски и индийски корени. Зоуи еднакво добре владее два езика – испански и английски. По-голямата част от ранното си детство тя прекарва в Куинс, Ню Йорк. След като баща ѝ загива в самолетна катастрофа, когато е била на 9 години[1], с майка си заминават в Доминиканската република. Салдана постъпва в една от най-престижните танцови школи в Доминиканската република, където изучава балет и съвременни латиноамерикански танци[2]. След завършването на школата семейството ѝ се премества обратно в Куинс.

През 1995 г. тя започва участието си в театралната трупа Faces в Бруклин.[3] В тези представления се засягат близки на подрастващите теми, такива като профилактика на наркоманията и сексуално развитие на подрастващите. Същевременно тя играе в Нюйоркския младежки театър, благодарение на което тя получава покана от актьорска агенция.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Наред с участията с театралната група Faces, Салдана прави своя дебют на екрана в епизод на Law & Order (1999). Талантът ѝ в танците и актьорското ѝ майсторство помагат на Зоуи да получи първата си сериозна роля на големия екран – играе ролята на талантливата балерина Ева във филма „Треска за шоу“ (на английски: Center Stage) през 2000 г. Следващата ѝ роля е в Crossroads (2002). Звездният миг на актрисата настъпва през 2009 г. с ролите ѝ на Nyota Uhura в „Стар Трек“ и Neytiri във филма на Джеймс Камерън – Аватар. Последният филм, получил световно признание, е и най-печелившият в историята на киното. Салдана продължава своята кариера с филми като „Колумбиана“ (2011), „Пазители на Галактиката“ (2014), Пазители на Галактиката 2 (2017), Star Trek Into Darkness (2013) и Star Trek Beyond (2016).

Зоуи Салдана ще изиграе роля в продължението на филма „Аватар“, „Аватар 2“, премиерата на който ще се състои през 2020 г.[4].

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

От юни 2013 г. Зоуи е омъжена за италианския художник Марко Перего, който след сватбата приема фамилията на жена си – Салдана[5]. Преди сватбата двойката са заедно 3 месеца[6]. Съпрузите имат трима сина: близнаците Сай Аридио Перего-Салдана и Боуи Езио Перего-Салдана (род. 27.11.2014)[7], и Зен Перего-Салдана (род. през февруари 2017 г.)[8].

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]