Ибрикчия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това наименование е свързано с производството и използването на съд за вода от мюсюлманското население на Балканите и арабския свят.

  • Ибрикчия е майстор, произвеждащ ибрициглинени или метални съдове под формата на кани и по-рядко амфори, предназначени за пренасяне и съхранение на вода, както и за използване в ориенталските тоалетни за подмиване.
  • Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността „Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла „сюрия“, предвождана от „Главния ибрикчия“ – същински жрец в „храма“ на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време за главни ибрикчии са избирали главно еничари. По-заможните (и съответно разположените по-високо в социалната йерархия) поданици на империята, са имали прислуга – ибрикчии, които са участвали в ритуала на подмиването – подливали са с ибрика, подсушавали са с кърпи задника на господаря си, пръскали са го с ориенталски аромати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]