Иджадийе

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Иджадийе (на турски: İcadiye) е квартал в район Юскюдар в азиатската част на Истанбул, Турция. Той е съсредоточен върху хълма Иджадийе и граничи на север с Kузгунджук, на изток с Aлтунизаде, на юг със Селами Али и на запад със Султантепе. Това е предимно жилищен квартал, с няколко исторически къщи и сгради.

Изглед към кварталите Иджадийе и Kузгунджук на Юскюдар

Името на квартала е свързано с думата за изобретение (на турски: icat). Получава това име, защото нови видове печатни преси, изобретени от Саркис Калфа от Кайсери, се произвеждат в магазините там.

Няколко водоизточника на хълма Иджадийе са били свързани с историческия център на Юскюдар по време на османската епоха. Водопроводът Михримах Султан е построен през 1547 г., за да донесе вода до джамията Михримах Султан. Водопроводът Арслан Ага е построен през 1646 г., за да донесе вода до фонтаните в Султантепе и до джамиите Абди Ефенди и Михримах Султан.

В квартала има историческа баня, İcadiye Dağ Hamamı, построена през 1854 г. от Шейх ул-Ислам Ариф Хикмет Бейефенди.

Поради стратегическото си местоположение, в миналото кварталът е бил мястото на две противопожарни кули, кулата Aрапзаде и кулата Aярджъбашъ.

Джамиите в квартала включват джамията Хаджъ Mехмет Aли Йозтюрк (1990) и джамията Хаджъ Oсманоулу.

Училищата в квартала включват частна арменска детска градина и начално училище Нерсесян Йермонян (към учебната 2000-2001 година това училище не е имало ученици), Основно училище Фуат Баймур, Основно училище Иджадийе и гимназия Юскюдар.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата İcadiye в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​