Изгрев (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Изгрев (Област Бургас))
Вижте пояснителната страница за други значения на Изгрев.

Изгрев
Общи данни
Население56 души[1] (15 март 2024 г.)
1,56 души/km²
Землище36,07 km²
Надм. височина140 m
Пощ. код8273
Тел. код0550
МПС кодА
ЕКАТТЕ32514
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Царево
Марин Димов
(ГЕРБ; 2023)

Ѝзгрев е село в Югоизточна България, община Царево, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Изгрев се намира на около 48 km югоизточно от центъра на областния град Бургас и около 5 km югозападно от общинския център Царево. Разположено е в източните разклонения на странджанския планински рид Босна, на около 3 km югоизточно от връх Голеш (433,8 m) и около 1,5 km южно от връх Граничар (319,2 m). Преобладаващият наклон в селото е на юг. Надморската височина в северния му край е около 175 m, а в южния – около 120 m.

През село Изгрев минава второкласният републикански път II-99, който на югозапад води през селата Българи, Кондолово и Граматиково към град Малко Търново, а на североизток – към връзка югозападно от квартал Крайморие на град Бургас с първокласния републикански път I-9 (Европейски път Е87).

Землището на село Изгрев граничи със землищата на: село Велика на северозапад; град Царево на север и изток; село Бродилово на югоизток; село Българи на югозапад; село Кондолово на запад.

Населението на село Изгрев, наброявало 177 души при преброяването към 1934 г. и 343 към 1956 г., намалява до 57 (по текущата демографска статистика за населението) към 2021 г.[2]

При преброяването на населението към 1 февруари 2011 г., от обща численост 24 лица, за 24 лица е посочена принадлежност към „българска“ етническа група.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

В района на селото в местността Лисово през античността вероятно е съществувало селище. При оран тук са намирани фрагменти от строителна и битова керамика, прешлени за вретено, обработени камъни. В околността са отбелязани и следи от рудни разработки. В източна посока към морето има сведение за старо гробище – „еленско гробье". Могили са засвидетелствувани в местностите Чоплаковци и Балиево, както и един могилен некропол в местността Синанево, югозападно от селото. Той се състои от около 50 малки могили, между които се намират и останките на 4 разрушени долмена. Най-запазеният е с две странични плочи, ориентирани запад – изток, и напречна плоча в западния край. В източния край двете плочи са събрани триъгълно на мястото на липсващата входна плоча; в източния край на северната странична плоча има конструктивен жлеб. Северната плоча е добре обработена, южната е с неравна повърхност поради изветряване. Останалите долмени са силно разрушени с разхвърляни наоколо натрошени камъни и парчета от плочите им.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителната власт в село Изгрев към 2022 г. се упражнява от кметски наместник.

В селото има православен храм „Света Марина“, осветен през 2001 г.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]