Испания (площад в Мадрид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испания (площад в Мадрид)
Бронзови скулптури на Дон Кихот и Санчо Панса
Паметник на Мигел де Сервантес на площад Испания в Мадрид
Каменната скулптура на Алдонса Лоренсо

Площад „Испания“ (на испански: Plaza de España) е голям площад, превърнал се в много известна туристическа дестинация.

Разположен е в Централен Мадрид, на западния край на улица „Гран Вия“. На площад „Испания“ се намира статуята на Мигел де Сервантес. Площадът е заграден от двата най-известни небостъргача в Мадрид, а на няколко минути път южно се намира и Паласио Реал.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1808 г. площадът е част от хълма Принсипе Пио (Principe Pio). Той е използван от французите за изпълняване на затворнически екзекуции по време на въстанието от 2 май.

Паметник на Мигел де Сервантес[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на площада се намира паметникът на испанския писател, поет и драматург Мигел де Сервантес. Проектиран е от архитектите Рафаел Мартинес Сапатеро и Педро Мугуруса и скулптора Лоренсо Коуляут Валера. По-гляма част от паметника е построена между 1925 и 1930 г., а е завършен чак между 1956 г. и 1957 г. от Федерико Коуляут-Валера Мендегутия – син на Лоренсо Коуляут Валера.

Кулата част от паметника включва каменна скулптора на Сервантес, а на преден план са разположени две бронзови статуи на Дон Кихот и Санчо Панса. От двете страни на кулата са разположени още две каменни скулптори – репродукции на Дон кихотовата „истинска любов“. Едната като простата селянка Алдонса Лоренсо, а другата като красивата и въображаема Дулсинея дел Тобосо.

Заобиколен от сгради[редактиране | редактиране на кода]

В непосредствена близост до площада се намират 2 величествени сгради – Торе де Мадрид (Torre de Madrid), висока 142 м. (466 фута) и построена през 1957 г., а до нея - Едифисио Еспаня (Edificio España), висока 117 м. (384 фута) и построена през 1953 г. 1

Метроспирка „Площад Испания“[редактиране | редактиране на кода]

„Площад Исапния“ е също и име на метростанция, намираща се на източния ъгъл на площада. Станцията обслужва линия #3 и #10 с връзка към #2 линия на Мадридското метро.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Plaza de España (Madrid) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​