Йешилюрт

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Йешилюрт (на турски: Yeşilyurt, буквално „зелена родина“) е квартал в район Бакъркьой в Истанбул, Турция. Разположен е по протежение на Мраморно море и граничи на югозапад с квартал Сан Стефано (Йешилкьой), към който някога е принадлежал, а на североизток с Атакьой. Населението на квартала е предимно заможно и живее в ниски жилищни сгради.

Йешилюрт има гара, част от железопътната линия Mармарай между Гебзе и Халкалъ. В квартала има много по-малки паркове и зелена площ. Хотел Polat Renaissance и спортен клуб Yeşilyurt също се намират в Йешилюрт.

Yeşilköy Feneri, фар, построен през 1856 г. и все още се използва, се намира на Yeşilköy Point (на турски: Yeşilköy Burnu). Пристройката му днес се използва като ресторант за риба и морски дарове.

Йешилюрт също е дом на Istanbul Hava Harp Okulu (Академията на военновъздушните сили) и Музея на военновъздушните сили.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yeşilyurt, Bakırköy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​