Кабир Беди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кабир Беди
индийски киноартист

Роден
16 януари 1946 г. (78 г.)

Учил вДелхийски университет
Актьорска кариера
Активностот 1971 г.
Семейство

Уебсайтwww.kabirbedi.com
Кабир Беди в Общомедия

Кабир Беди (на английски: Kabir Bedi, хинди कबीर बेदि) роден на 16 януари 1946 г. в Мумбай, Индия, е индийски филмов актьор, известен с ролите си на Сандокан в телевизионните серии „Сандокан“, принц Омар Рашид в „Дързост и красота“ и Гобинда във филма за Джеймс БондОктопуси“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Беди е роден в Мумбай (някога Бомбай до 1996 г.). Майка му се казва Фреда Беди. Баща му – Баба Фиар Лал, е писател. Той учи в колежа „Шерууд“, Наинитал, Индия.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Беди е играл в над 60 боливудски филма. Той участва в Kuchche Dhaage, Manzilein Aur Bhi Hain и Khoon Bhari Maang. Играе и Мафиа Дон във филма на Фероц Кан „Yalgar“.

Беди има международен успех с ролята на Сандокан – малайзийският Робин Худ, пират, създаден от италианския автор Емилио Салгари. Сергио Солима режисира сериите, които са снимани през 1976 г. в Югоизточна Азия. По-късно той отново играе Сандокан в два филма, заснети през 90-е.

Във филма за Джеймс Бонд „Октопуси“ играе Гобинда. Познат е на мнозина и от телевизионните серии на „Дързост и красота“ за около година (1994 – 1995 г. и като гост през 2005 г.).

Беди също участва в боливудския исторически филм на Akbar Khan „Тадж Махал“ като император Шах Джахан, легендарния строител на гробницата.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Жени се три пъти. Първата му съпруга е Протима Беди, танцьорка на Odissi. Тяхната дъщеря Поя Беди е бивша актриса в индийски филми, а сега е журналистка. Синът им Сидарт се учи добре в университет в САЩ, но имал много проблеми със своята шизофрения и загива през 1997 г. на 26 години.

Когато бракът му с Протима започва да се разпада, започва връзка с Парвен Баби. Така и не се стига до брак. След това се жени за британската модна дизайнерка Сюзън Хъмпрайс, но и този брак завършва с развод. Имал е връзка и с Сону Валия (която е носителка на титлата „Мис Индия“).

Женен за ТВ – и радио говорителката Ники Беди от 90-те до 2005 г. Той решава че между тях не се получава и двамата се развеждат. За разлика от предишните му бракове, с Ники няма деца.

Неговият син, моделът Адам Беди, направи дебют в Боливуд с трилъра „Hello? Kaun Hai!“, в който Кабир Беди също участва и изпълнява главна роля. Кабир живее и в Лондон, и Мумбай.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]