Камен (област Сливен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Камен (Област Сливен))
Вижте пояснителната страница за други значения на Камен.

Камен
Общи данни
Население1396 души[1] (15 март 2024 г.)
51,1 души/km²
Землище27,346 km²
Надм. височина143 m
Пощ. код8882
Тел. код04510
МПС кодСН
ЕКАТТЕ35660
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСливен
Община
   кмет
Сливен
Стефан Радев
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Камен
Николай Панайотов
(ОДБ, ОБТ)

Камен е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, област Сливен.

Село Камен (в миналото – Демирджилии) се намира на 15 km югоизточно от Сливен. Разположено е в подножието на няколко хълма. Авторът на „Опит за история на град Сливен“ д-р Симеон Табаков смята, че селото е заправено от железари-ковачи. Старото му име е турско: демерджи – железар. В османски документ от 1609 г. е споменато под името Гимурджълар.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегодно, обикновено през месец февруари, се състоят фолклорни кукерски игри, по-известни като Кукеровден. В продължение на два уикенда участници се маскират по оригинален начин (някои с подръчни средства с подчертани хумористични нотки), изпълнявайки ритуал по прогонване на зли духове. Тези игри са запазени от векове.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Землището на село Камен, особено от западната страна, е известно като долината на прасковите. А южните склонове на възвишенията са прекрасно място за отглеждане на лозя.

Интересна и загадъчна находка : По време на археологически разкопки на д-р Китов през 2008-2009 г. в могила, намираща се северно до селото, е открит масов гроб с около 40-тина човешки скелета. Най-ниският от тях е бил около 2,5 метра!! Официална информация за тази находка не е съобщена.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]