Канонир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канонир и Фейерверкер от Гвардейската Пеша Артилерия, 1809 – 1810.[1]
От Гатчина на японския фронт, в Манджурия, за война с японците тръгва 23-та артилерийска бригада, зимата на 1904 г., по молба на фотокореспондента Виктор Була канонирите картинно са се построили за официална снимка.

Канонир (на немски: Kanonier от на френски: canonnier) e редник артилерист в Руската империя до 1917 г., буквално топчия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Морския Устав на Руския флот от 1720 г. определя броя канонири на кораба в зависимост от неговия ранг и число на оръдията:

ранг на кораба брой оръдия брой канонири
1 90 60
1 80 50
2 76 40
3 66 35
3 50 30
4 32 20
4 16 12
4 14 8

Според съотношението на броя оръдия и канонирите, може да се каже, че на три оръдия има примерно два канонира. Следователно канонирите са се занимавали със зареждането, прицелването и производството на изстрела, а наката на оръдията на място, охлаждането и почистването на цевта след изстрел е задължение на войниците. Матросите нямат отношение към оръдията.

Капрал от канонирите е младши подофицер артилерист, командир на канонирите.

Сержант от канонирите е старши артилерийски подофицер. На големите кораби е началник на всички редници артилеристи. На малките кораби длъжността на сержанта се заема от капрали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Висковатов А.В.:Историческое описание||16|2150|Канонир и Фейерверкер Гвардейской Пешей Артиллерии, 1809 – 1810.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • КАНОНИР//Толковый словарь Ушакова. Д.Н. Ушаков. 1935 – 1940.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Канонир“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​