Кардица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Тесалия. За старото име на селото в Беотия вижте Акрефнион.

Кардица
Καρδίτσα
изглед от Кардица
изглед от Кардица
Страна Гърция
ОбластТесалия
ДемКардица
Географска областТесалия
Площ110,086 km²
Надм. височина108 m
Население37 768 души (2001)
ПокровителСвети Серафим[1]
Пощенски код431
Телефонен код24410
Кардица в Общомедия

Кардица (на гръцки: Καρδίτσα) е град в Тесалия, Гърция, център на едноименната община Кардица.

В Кардица се намира Димотики Агора – един от защитените от ЮНЕСКО културни паметници в Гърция. В града е изнесен факултетът факултета по ветеринарна медицина към университета на Тесалия и факултетът по дървообработване и технологии в мебелната промишленост, технологии на горското стопанство (към образователния и технически институт в Лариса). В Кардица има полицейска академия.

Кардица е нов град, за разлика от останалите три административни центрове в Тесалия. Градската ѝ история датира от началото на 19 век, като преди това по османско време възникнало укрепено селище на хората от равнината за защита от набезите на планинците от Аграфа.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кардица се намира в югозападната част на Тесалийското поле (най-обширната равнина в Гърция) на река Пиниос /старогръцко название Пенейос/ Пенеос. Западно от града се издига веригата на Пинд.

Климатът е средиземноморски и се характеризира с топло лято и хладна зима, като често пада снежна покривка.

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Кардица е стопански център на хранително-вкусовата промишленост на региона. В околностите на града са изградени много малки компании, участващи в преработката на тютюн, плодове, зеленчуци и памук. Силно доминирана от селското стопанство е цялата икономика на региона, което е причината за създаването на местния ветеринарен факултет.

История[редактиране | редактиране на кода]

На мястото на Кардица се е намирал античният Киерион Киерон (на старогръцки: Κιέριον), който е бил първо беотийски в тетрархията на Антична Тесалия, а после според Тукидид, 60 години след троянската война, жителите му станали еолийски пенестаи на Арне.[2][3]

Районът на Кардица е част от Древна Гърция, Древна Македония, Древен Рим през античността, а през средновековието е преимуществено в границите на Византийската империя и за малко под българска власт (включително по времето на Душановото царство). Четири века градът е под османска власт, докато през 1881 г. не е включен в границите на Кралство Гърция.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Година Жители Промяна Жители на дема Промяна
1981 27 532
1991 30 067
2001 37 768

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]