Карел Маха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карел Хинек Маха
Karel Hynek Mácha
Роден16 ноември 1810 г.
Починал6 ноември 1836 г. (25 г.)
Литомержице, Австрийска империя
Професияпоет, писател
Националност Чехия
Направлениеромантизъм
Уебсайт
Карел Хинек Маха в Общомедия

Ка́рел Хи́нек Ма́ха (на чешки: Karel Hynek Mácha) (16 ноември 1810, Прага — 5 ноември 1836, Литомержице), е чешки поет-романтик, писател, основоположник на чешкия романтизъм. Поемата му „Май“, публикувана през 1836 г., е отхвърлена от съвременниците му като несъответстваща  на тогавашните морални норми. Тъй като не е приета от издателите, тя е отпечатана с пари на автора. В днешно време тя се смята за класическо произведение на чешката романтична лирика.

Друга известна негова повест е „Цигани“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От 1826 до 1836 г. Маха живее с родителите си в Прага, вляво от костела „Св. Игнац“ (на снимката)

Карел Хинек Маха е роден в петък, 16 ноември 1810 г. в Прага в къща, наричана „При Белия орел“ (на чешки: U Bílého orla) в района Уезд; В края на 19 век домът е разрушен и сега на негово място е построено ново здание (Újezd čp. 401) с паметна плочка, отбелязваща родното място на Маха. Поетът е кръстен в съседния костел „Пресвета Богородица“. Името Игнац (което впоследствие трансформира в чешкото Хинек) получава от кръстника си, Игнац Майер.

Баща на поета е Антонин Маха (17691843 г.), работник в мелница, военнослужещ, а по-късно и собственик на магазин. Майка му, Мария Анна Кирхнерова (17811840 г.) произхожда от род на чешки музиканти. Две години след раждането на Хинек, се ражда и брат му Михал.

Поради финансови проблеми, семейството на Маха не остава дълго в района Уезд. След няколко преселвания, то окончателно се установява в къщата „При гърбицата“ (на чешки: U Hrbků), на Карловия площад. По това време Карел е на шестнадесет години. Тук той живее със семейството си до края на ученето си и заминаването в Литомержице през септември 1836 г. Тук е написана по-голямата част от произведенията му.

Учение[редактиране | редактиране на кода]

Началното си образование Маха получава в енорийското училище към църквата „Св. Петър на Поречие“. Последват занятия в основната школа на пиаристите. От 1824 до 1830-те години учи в пиаристката гимназия в днешния Пржикоп. От есента на 1830 г., посещава Философския факултет на университета в Прага, а между 1832 и 1836 година учи там право.

 Освен чешки превъзходно говори немски, изучава в училище латински. Под влиянието на събитията в Полша (революцията през 1830 г.) и произведенията на полски автори (Адам Мицкевич), започва да  изучава полски.

През 1831-1832 г. посещава лекции на Йозеф Юнгман, който въодушевлява учениците си към литературна работа и оценява трудовете им. За Маха е оценено стихотворението „Свети Иван“.

Литературно творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първите си стихотворения Маха пише на немски език (Versuche des Ignac Macha, Hoffnung).

През 1830 г. окончателно преминава на чешки и продължава да пише на този език до края на живота си. През декември 1831 г. в списание Вечерни излияния за първи път излиза  стихотворението му Свети Иван. През януари 1832 г. в същото списание излиза произведението му Abaelard Heloíze, под което Маха за първи път се подписва с настоящото си име.

Стиховете му съдържат сонети и лирикоепични композиции. Стихове се срещат и в неговата проза (например, Маринка, Цигани.

В прозата му основно има исторически теми. Маха се опитва да напише романът в четири части Палач, но частите Вишехрад, Валдек и Карлув така и остават само на чернови. Единствената завършена и по време най-късно развиващата се част на тетралогията за времената на Вацлав IV е Крживоклад (1834 г.).

Най-мащабното му произдведение е романът Цигани, над който Маха работи от октомври до декември 1835 г. Романът не преминава през цензурата и за първи път излиза едва през 1857 г.

От останалите произведения на Маха по-значими  са Път кърконошки, Възвръщане, Сазавският манастир, Валдице, Краят на света или сън (на чешки: Rozbroj světů či Sen).

Маха също така води литературно списание, дневник и пише писма. Именно тези източници дават достоверни сведения за живота на поета.

Личният му дневник от 1835 г., наполовина зашифрован от поета, предизвиква и някои противоречия. Той съдържа детайли за ежедневния му живот и разкрива отношенията му с Елеонора Шомкова, неговата невеста Махи. Отначало дневникът е частично разшифрован от Якуб Арбес през 1884 г., а напълно го разшифрова Карел Янски през 20-те години на 20 век, който го и публикува.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маха, Карел Гинек“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​