Карл Бенц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Бенц
Carl Benz
германски инженер

Роден
Починал
4 април 1929 г. (84 г.)
ПогребанЛаденбург, Федерална република Германия
Техника
Известен сПървия автомобил с бензинов двигател
Семейство
Подпис
Карл Бенц в Общомедия

Карл Фридрих Бенц (на немски: Carl[1][2][3] Friedrich Michael Benz (роден като Karl Friedrich Michael Vaillant) (1844 – 1929), внук на ковач и син на локомотивен машинист, е германски изобретател, разработчик на двигатели и автомобилен инженер, създател на първия автомобил с бензинов двигател.

На 1 октомври 1883 г. Бенц заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер основават в Манхайм компанията „Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik“, известна също с името „Benz & Cie.“ На 29 януари 1886 г. за своята „триколка“, Benz Patent Motorwagen, Карл Бенц получава патент „DRP No. 37435“ – „свидетелство за раждане“ на автомобила. Возилото с три колела е с четиритактов, едноцилиндров двигател, задвижващ задните му колела. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с, а максималната скорост на превозното средство – около 16 km/h.

Първото изпитание на дълъг път на машината се състои на 3 юли 1886 г. – Берта Бенц и двамата ѝ синове Ойген и Ричард тръгват от Манхайм в най-дългото пътешествие в дотогавашната история на автомобилите, задвижвани с двигател с вътрешно горене. С вече патентования автомобил тримата пропътуват 90-те километра от Манхайм до Пфорцхайм за около ден.

Популяризирането на автомобила е свързано и с успеха през 1887 г. на „Бензинката“, както я нарича самият Бенц, на изложението в Мюнхен.

Практически по същото време сънародниците на Бенц – Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, независимо от него работят по същата идея, като скоро след това реализират първия четириколесен автомобил с двигател с вътрешно горене.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]