Кастела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кастела.

Кастела
Видпандишпан
Произход Япония
Основни съставкибрашно, захар, яйца, мизуаме
Кастела в Общомедия

Кастела (カステラ kasutera?) е вид „уагаши“ (традиционен японски сладкиш), първоначално създаден в Япония на базата на „Нанбан сладкиши“ (сладкиши, внесени от други страни в Япония по време на периода Адзучи-Момояма). Тестото се налива в големи квадратни или правоъгълни форми, пече се във фурна и се реже на големи правоъгълни парчета. Сочната текстура на Кастела се постига благодарение на „мизуаме“ – вид захарен сироп, който присъства в рецептата.

Специалитет на Нагасаки, тортата е донесена в Япония от португалски търговци през 16. век. Името произлиза от португалски – „Bolo de Castela“, което означава „торта от Кастилия“.[1] Тортата Кастела обикновено се продава в дълги кутии. Дължината ѝ е приблизително 27 см. Често се оприличава на торта Мадейра, също свързана с Португалия, но е най-близка до „Пао-де-Ло“ (португалска пандишпанова торта).

История[редактиране | редактиране на кода]

Кастела с формата на праскова
Пао-де-Ло: португалски десерт, подобен на Кастела

През 16. век португалците достигат Япония и скоро започват търговия и мисионерска дейност. По това време Нагасаки е единственото японско пристанище, отворено за външна търговия. Португалците внасят много непознати за японците предмети, като оръжия, тютюн и тикви. Тортата е можела да се съхранява дълго време, което я е направило полезна за моряците, които прекарват месеци в морето. В периода Едо, отчасти поради цената на захарта, кастелата е била скъп десерт. Шогунатът Токугава представя Кастела на пратеника на императора на Япония. През годините рецептата се променя, за да отговаря на вкуса на японците.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Десертът има много разновидности, направени със съставки като зелен чай на прах, кафява захар и мед. Те могат да бъдат в различни форми; популярна японска фестивална храна е бебе кастела – Кастела с размер на една хапка.

През периода Мейджи е популярна Сиберия – Кастела, пълна с йокан (желе от сладък боб). Този вид Кастела се популяризира отново след появата си в анимационния филм „Вятърът се надига“ на Хаяо Миядзаки.[2]

Популярният японски десерт „дораяки“ се състои от палачинки, направени от микс за Кастела, слепени заедно с паста от боб „адзуки“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hosking, Richard. kasutera (sometimes spelled castera) // The Oxford Companion to Food. 3rd. Oxford University Press, 2014. ISBN 9780191756276.
  2. The old-timey treat that's back in style thanks to Hayao Miyazaki // RocketNews24. Архивиран от оригинала на 2018-01-02. Посетен на 2017-01-08.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Castella в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​