Клефти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитриос Макрис - гръцки разбойник, сред водачите на клефтите през 19 век[1]

Клефтите (на гръцки: Κλέφτες) са морски разбойници (пирати) около гръцките Егейски и Йонийски острови на Архипелага. Те са еквивалентни на херцеговинско-хърватските ускоци в Адриатика и на планинците-арматолоти в Пинд.

Често османските власти сключват с клефтите неофициални споразумения, още повече, че самата Османска империя прибягва до техните услуги или закриля и други морски разбойници като например берберските пирати. В началото на 19 век, подобно на арматолотите, и клефтите се включват в гръцката война за независимост благодарение на Петро бей, но даже след образуването на Кралство Гърция, новата власт си има сериозни неприятности с клефтите, понеже те са свикнали да са свободни и да не се подчиняват на каквато и да е власт и са недисциплинирани.

Начело на клефтите в Морея по време на т.нар. гръцка война за независимост е Теодор Колокотрони.

По българските земи думата клефт в онези години се е ползвала като синоним на морски паликар, но с отрицателна конотация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dontas 1966, с. 24: Born in 1800, Demetrios Makris, a kleftis, had succeeded his father to the kapetaniliki in the district of Zyghos. A simple yet very stubborn man, like Dimo - Tselios he was a great patriot.
  • Клефты // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.) – СПб., 1890—1907.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]