Комижа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Комижа
Komiža
— Град —
43.0436° с. ш. 16.0894° и. д.
Комижа
Страна Хърватия
ЖупанияСплитско-далматинска жупания
Площ48 km²
Надм. височина0 m
Население1526 души (2011)
31,8 души/km²
Пощенски код21485
Телефонен код+385 21
МПС кодST
Официален сайтwww.komiza.hr
Комижа в Общомедия

Комижа (на хърватски: Komiža) е град в Хърватия на остров Вис, Сплитско-далматинска жупания.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Комижа е разположен в широк залив на западното крайбрежие на остров Вис. Намира се в подножието на хълма Хум (587 м). Комижа е вторият по големина град на острова след едноименния град Вис, намиращ се на противоположния край на острова. Двата града са свързани с шосеен път.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път селището е споменато през XII в. През XIII в. недалеч от него е основан бенедиктинският манастир Св. Никола,[1] който претърпява няколко реконструкции през вековете. Между XIV и XVIII в. е изградена голяма петкорабна църква. От оригиналните манастирски укрепления са запазени две високи квадратни кули, а кулата над църковната фасада е превърната през 1770 г. в камбанария, която се вижда добре от морето.

През XVI в. Комижа се превръща във важно пристанище и за да го защитят откъм морето, венецианците построяват тук през 1585 г. крепост. От нея до наши дни е съхранена единствено кулата, известна днес като „венецианска“, в която сега се помещава музеят по риболов.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2011 г. населението на града е 1397 жители, а на цялата община 1526 души.[2] Основните отрасли са риболов и рибопреработка, земеделие, туризъм. В селското стопанство се отглеждат предимно лозя и розмарин. През последните години заради хубавите си плажове, тишината и спокойствието, свързани с отдалечеността на града от конгломератите на континента, и красивите околности, Комижа е предпочитано място за почивка. За развитието на туризма допринася и намиращата се наблизо Синя пещера, разположена на остров Бишево, отстояща само на около 5 морски мили или около 9 км от Комижа.

Риболовът[редактиране | редактиране на кода]

В исторически план Комижа е известна като рибарско селище и в миналото е прочута със своите рибари. В началото на XX в. много от тях емигрират в САЩ и по-конкретно в щата Вашингтон, където са сред първите, въвели модерни методи за риболов, и спомогнали за развитието на индустрията за риболов на сьомга в Северния Тихи океан.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]