Конча Буйка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конча Буйка
Concha Buika
испанска певица
Родена
11 май 1972 г. (51 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимBuika
Стилджаз, поп музика
Инструментивокал
Активностот 2000 г.
ЛейбълУорнър Мюзик Груп
Семейство

Уебсайт
Конча Буйка в Общомедия

Конча Буйка (на испански: Concha Buika; ) е испанска певица, композиторка и аранжорка.

Съчетава в музиката си елементи от стиловете фламенко, джаз, кубинско болеро, копла, танго, соул, румба и болерия. Нейният албум Niña de Fuego е номиниран през 2008 г. за наградата Грами за латино музика, в категория „Албум на годината“. Носител е на 2 награди „Premios de la Musica“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Палма де Майорка на 11 май 1972 г. Семейството ѝ е от Екваториална Гвинея. На остров Майорка израства сред цигани, като тя е единствената чернокожа в квартала.

През 90-те години на 20 век Буйка участва в разни продукции, като Ombra на La Fura dels Baus и филмовата музика на испанския филм km.O. По същото време тя композира няколко песни, сред които „Ritmo para você“, „Up to the Sky“ и „Loving You“.

От ноември 2000 до март 2001 г., пее в Лас Вегас в казината Luxor, Harrah's и Gold Coast, като интерпретатор на музиката на Тина Търнър. Тя има изпълнения на фестивала Blue Note с Рейчъл Феръл (Rachelle Ferrell).

Освен комбинирането на множество традиционни стилове в музиката си, Буйка е вокалист на хаус песни за продуцента Дейвид Пен (David Penn) и Диджей Чус (DJ Chus).

Албумът „El Último Trago (Последното питие)“ е записан с кубинския пианист Чучо Валдес и посветен на латиноамериканската певица Чавела Варгас (Chavela Vargas), като е вдъхновен от юбилейния концерт в нейна чест. Режисьорът Педро Алмодовар организира 90-годишнината на Чавела в Хавана, като за шоуто избира Буйка като най-подходящ глас за песните на Чавела. „El Último Trago“ е представен на 11 ноември 2009 г. в Париж, а Чавела Варгас нарича Буйка „моята черна дъщеря“. Педро Алмодовар казва за Буйка: „Когато пее, Буйка ме кара да изтръпвам, нейната отдаденост на музиката веднага покорява. Буйка е от линията на онези певици като Едит Пиаф, Нина Симон, Чавела Варгас каквито вече рядко се срещат.“

Конча Буйка изнася концерт в София на 17 април 2010 г. в зала 1 на НДК с подкрепата на посолството на Кралство Испания, а концертът е по повод на председателството на ЕС от Испания.

Попитана как би дефинирала себе си, тя отговаря „Аз съм трисексуална, три-фазова и триизмерна.“. Тя е майка на един син.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Buika (2005)
  • Mi Niña Lola (2006)
  • Niña de Fuego (2008)
  • El Último Trago (2009)
  • En mi piel (2011, сборен албум)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]