Кофактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кофактор (биохимия))
Вижте пояснителната страница за други значения на Кофактор.

ФАД е кофактор участващ в редица окислително-редукционни биохимични реакции

Кофакторът е небелтъчна част на ензимите, която е необходима при катализа.[1] На кофакторите може да се гледа като на „помощни молекули/йони“, които подпомагат биохимичните превръщания. Определени субстанции като водата и много йони могат да бъдат здраво свързани с ензимите, но на тях не се гледа като на кофактори, защото са широко разпространени. Според някои източници терминът „кофактор“ трябва да се употребява само за неорганични вещества.[2][3]

Кофакторите могат да бъдат разделени на две големи групи: коензими и простетични групи. Коензимите са малки органични небелтъчни молекули, които пренасят химически групи между ензимите. Те не са свързани здраво с ензимите и се освобождават като нормална част от каталитичния цикъл. Простетичните групи образуват постоянна част от белтъчната структура на ензимите.

Металните йони са често срещани кофактори. Изучаването им е част от областта на бионеорганичната химия.

Апоензими и холоензими[редактиране | редактиране на кода]

Ензим, който няма кофактор се нарича апоензим, а тези които са напълно активни и притежават кофактор се наричат холоензими.

Апоензим + кофактор <=> Холоензим

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. de Bolster, M.W.G. Glossary of Terms Used in Bioinorganic Chemistry: Cofactors // International Union of Pure and Applied Chemistry, 1997. Посетен на 30 октомври 2007.
  2. coenzymes and cofactors // Посетен на 17 ноември 2007.
  3. Enzyme Cofactors // Архивиран от оригинала на 2015-04-03. Посетен на 17 ноември 2007.