Курт Кофка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Курт Кофка
Kurt Koffka
германски психолог
Роден
Починал
22 ноември 1941 г. (55 г.)

Учил вХумболтов университет на Берлин
Единбургски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Учил приКарл Щумпф
Работил вГьоте университет Франкфурт на Майн
Университет в Гисен
Колеж „Смит“
ПовлиялЛев Виготски
Морис Мерло-Понти

Курт Кофка (на немски: Kurt Koffka) е германски психолог, който заедно с Макс Вертхаймер и Волфганг Кьолер са основателите на движението на гещалт психологията. От тримата той е особено почитан поради многобройните си публикации. Гещалт движението — реакция срещу Вунт и (по-късно) бихевиоризма, подчертава перцептивните процеси и необходимостта поведението да се изучава в цялата му сложност — холистичен, новопоявяващ се подход, противопоставящ се на опитите то да се анализира на своите компоненти.

Преди да стане асистент на Вертхаймер през 1911 г. Кофка е провеждал изследвания върху представите и мисълта. На него дължим прилагането на гещалт принципите към психологията на развитието. Според него ученето е идентично на перцептивната организация и особено тенденцията насочена към целта да се възстанови равновесието на перцепциите (Praeganz).

През последните му години изследванията му се занимават предимно с цветното зрение и перцептивната организация. Основната му позиция по въпроса за ролята на наследствеността и възпитанието е по-нататъшно развитие на конвергентната теория на Щерн: психичното развитие е резултата от сътрудничество между вътрешни (наследствени) и външни (заучени) условия.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • (1922) Perception: An Introduction to the Gestalt Theorie
  • (1924) Growth of the Mind
  • (1935) Principles of Gestalt Psychology

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия Психология, ред. Реймънд Корсини, 1998.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]