Лакримоса (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лакримоса)
„Лакримоса“
Lacrimosa: Тило Волф
Lacrimosa: Тило Волф
Информация
ОтФранкфурт на Майн, Западна Германия
СъздаванеШлирен, Швейцария
Стилдарк уейв, готик метъл, симфоничен метъл
Активностот 1990 г.
УебсайтОфициален уебсайт
ЧленовеТило Волф, Ан Нурми
„Лакримоса“ в Общомедия

„Лакримоса“ (Lacrimosa) е музикална група от Швейцария, състояща се от 2 души – основателя, композитор и вокалист Тило Волф от Германия и вокалистката и клавиристка Ан Нурми от Финландия.

Групата пее предимно на немски език, по-рядко на английски, а също на фински (например, песента „Vankina“ от сингъла „Der Morgen Danach“, първият куплет на „The Turning point“ и встъплението на песента „Schakal“) и латински (фрагменти от песните „Mutatio Spiritus“ и „Sanctus“). В руската версия на песента „I Lost My Star“ припевът е изпълнен на руски, мексиканското издание на албума „Echos“ съдържа версия на трека „Durch Nacht und Flut“ с фрагменти на испански език.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Тило така обяснява произхода на названието на своята група:

По-рано е имало меси, които са писани по повод на спечелена война или коронация, меси по повод смърт и т.н. Тези меси имали строги съставни части, които трябва да присъстват винаги. Лакримоса – това в част от реквиема. Името произхожда от латинското „Lacrima“ – сълзи, и „mosa“ – течащи, а прекият превод „течащи сълзи“ означава тъжен, „тягостен“, „страдащ“. Аз обичам да слушам Моцарт, който е написал Реквием, поръчан от анонимен поръчител. Историята разказва, че чувствайки се зле здравословно авторът го е написал за себе си, с което да завърши творческия си път. Вечерта след завършването на Лакримосата провежда репетиция с оркестъра, след което губи сили и умира.

Lacrimosa е частта, която започва строфата „Lacrimosa dies illa“ – „пълен е със сълзи този ден“.

Музикален стил[редактиране | редактиране на кода]

Tilo Wolff

Lacrimosa започва през 1990-те с музикалния стил дарк уейв. В това направлене са издържани първите три студийни албума на групата: „Angst“, „Einsamkeit“ и „Satura“. С четвъртия албум, „Inferno“ , е извършена замяна на стила с готик метал. За записа на албума „Stille“ Lacrimosa са привлечени и оркестри, във връзка с което са смесени стиловете готик и симфоничен метал. „Schattenspiel“, явявайки се сбор от песни, написани през историята на съществуването на Lacrimosa, съдържа композиции, издържани както в дарк уейв стилистиката, така и в духа на готик метала и симфоник метала.

Самият Тило Волф не е съгласен с определението на неговата музика като готик рок/готик метал:

Тези стилове може би подхождат за някои песни, но това не означава, че това е така по отношение на Lacrimosa като цяло!

Да допуснем, албумът „Revolution“ започва със симфонически рок („Irgendein Arsch ist immer unterwegs“) през електрониката („Refugium“), и ние виждаме рок ен рол („Feuerzug“) и електроник метал („Revolution“). Аз не съм слуга на имиджа! Искам да правя музика, а не да остарея в един и същи стил!

.[1]

Състав на групата[редактиране | редактиране на кода]

Yenz Leonhardt 1 октомври 2012 Hirsch, Nürnberg
  • Тило Волф – вокал, клавишни, тромпет (от 1990 г.) (Snakeskin)
  • Aнне Нурми – вокал, клавишни (от 1994 г.) (Two Witchs)
  • Йенц Леонхард – бас китара, беквокал (от 2006 г.) (Iron Savior, Stormwarrior, Savage Circus)
  • Себастиан Хаусман – китара по време на концерт (1994 г., от 2005 г. насам)
  • Ян Ярлунд – китара по време на концерти (1994 – 1995, от 2005 г. насам)
  • Йоахим Кюстнер – китара по време на концерти (от 1999 г.)
  • Рюдигер „AC“ Дрефейн – барабани на концерти (от 1995 г.)
  • Хенрик Флиман – китара по време на концерт (2012 г.) (Evil Masquerade)
  • Жулиен Шмит – барабани на концерти (2012 г.)
  • Саша Гербиг – китара (2007 г.)
  • Джай П. – бас китара (2007 г.)
  • Артуро Гарциа – барабани на концерти (2007 г.)
  • Милле Петроза – китара (2007 г.) (Kreator)
  • Готфрит Кох – китара (2007 г.)
  • Стефан Швартцман – барабани (2007 г.) (Accept)
  • Манне – барабани (2007 г.) (Lotto King Karl)

Оформление[редактиране | редактиране на кода]

Всички обложки на изданията на групата са издържани в черно-бели тонове и резонират с логото.

Основен персонаж на всички рисунки е Арлекин. Той е и нашето лого. Този клоун е своеобразен символ на някои комически изображения в нашата музика. Той съединява всичките тези чувства, които са налични и в нашето творчество. С оформлението на всички наши дискове се занимава художника Штелио Диамантопоулос. Неговите черно-бели рисунки винаги са построени с контраст, така като и нашите песни.

Текстове[редактиране | редактиране на кода]

Anne Nurmi

Тило Волф:

Аз съвършено точно зная, какво искам да изразя с нашите текстове. Затова Lacrimosa не е група в обичайния смисъл. Нямам желание да идвам в репетиционната зала с музиканти и да провеждам експерименти. Нямам поставена задачата пред себе си да станем най-добрата група в света. Става дума за това, да имаме възможност колкото се може по-достоверно да изразя своите усещания, и в това никой не може да ми помогне. Разбира се има случаи в студиото, когато музикантите правят нещо оригинално, и ако ми хареса аз го приемам. Но това касае по-скоро аранжимента отколкото композицията. Всички текстове са основани на събития, които са се случили или с мен, или в много близкият ми кръг, в който съм свързан. Не мога да пиша текстове за случилото се с някой друг, дори това да е за някой много близък човек, ако това няма никакво отношение с мен. Аз използвам в моите текстове много образи и иносказания, които, разбира се не трябва да се разбират превратно. Не трябва да зацикляме възприемайки буквално.

Редом с немските текстове на техните дискове има и текстове на английски език.

Анне Нурми:

Многоезичието в моите текстове е често, защото така е по-удобно да изразя своите чувства и мисли.

Тило Волф:

Има определени текстове, които е невъзможно да бъдат изразени на немски език, защото той е много деликатен език. Той е много удобен за двусмислености, дълбока нагледност, и много добър за описване на някои неща. Още повече, това е моят роден език, и за това на него мога да изразя своите мисли. Това донякъде не се получава на другите езици, а понякога изразява други образи. Има обаче определени неща, които е невъзможно да бъдат изразени на немски, и такъв текст, като в песента „Copycat“, тук абсолютно би бил невъзможен на немски език, това няма да се получи. За това е прекрасно, че можеш да ползваш друг език. Въобще не разбирам музиканти, които ползват английски, и утвърждават, че придават по-голямо значение на текста, макар и наполовина да не го владеят. Впечатлението е, че те пишат на английски просто защото това просто звучи по-благозвучно.

Hohelied Der Liebe[редактиране | редактиране на кода]

Benno Jünemann 1924 – 2011

Песен на песните (на немски: Das Hohelied der Liebe) е композирана за смесен хор в четири части от Бено Юнеман през 2004 година, и е включена в албума с аранжимент на Лакримоса „Lichtgestalt“ от 2005,[2] със съпровод на Лондонския симфоничен хор и оркестър.

История[редактиране | редактиране на кода]

Clamor, Einsamkeit, Satura (1990 – 1993)[редактиране | редактиране на кода]

Историята на музикалния колектив Lacrimosa започва като солов проект на Тило Волф в стил дарк уейв. След демо записа на „Clamor“ е записан и издаден дебютният албум „Angst“, издържан в стила дарк уейв, а после в 1992 излиза втори албум – „Einsamkeit“. Женският вокал в първия албум принадлежи на Юдит Хрюнинг. Албума „Satura“ е първи релиз на Lacrimosa на който присъстват елементи на готик рока, като цяло обаче е издържан в стил дарк уейв. По заглавната композиция е заснет първия клип на групата.

Inferno (1994 – 1996)[редактиране | редактиране на кода]

Това е четвърти албум на швейцарската готик метал група. Излиза в 1995 година като собствен лейбъл на Тило Волф Hall of Sermon. Албума става преломен в историята на групата, демонстрирайки окончателният преход от дарк уейв към готик рока и готик метала, започнат още в предишните релийзи. С този албум към Тило Волф се присъединява и Анне Нурми.

Stille – Live (1997 – 1998)[редактиране | редактиране на кода]

В 1998 година излиза двойния концертен албум „Stille – Live“. Записът на този материал е от проведеното европейско турне през 1997. Подгряващи в турнето са групите Darkseed, The Gallery и Secret Discovery.

Elodia (1999)[редактиране | редактиране на кода]

Албумът е прието да се счита за първата gothic metal опера и класика в стила sympho gothic metal. В записът взима участие Лондонският симфоничен оркестър, което е безпрецентно в готик метала. Текста разказва за раздялата на двама вюлбени, които озвучават Тило Волф и Анне Нурми.

Тило Волф при представянето на албума „Lichtgestalt“

Fassade (2000 – 2001)[редактиране | редактиране на кода]

Релийза става едновременно на собствения лейбъл на Тило Волф – Hall of Sermon и големия немски лейбъл Nuclear Blast в 2001 година. Композициите са написани от Тило Волф, освен трека „Senses“, автор на който е Анне Нурми.

Echos (2002 – 2003)[редактиране | редактиране на кода]

Релийза е от 27 януари 2003 г. Композициите са написани от Тило Волф, освен трека „Apart“, автор на който е Анне Нурми.

Lichtgestalt (2005 – 2006)[редактиране | редактиране на кода]

Това е деветият албум на швейцарската готик метал група Lacrimosa. Изданието се състои на 2 май 2005 година на лейбъла Hall of Sermon.

Sehnsucht (2008 – 2009)[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2009 на официалния сайт е обявено названието на новия албум, а също и две представяния – 8 май. По-късно, през февруари е показана и обложката. През март 2009 на официалния сайт е публикуван и списък с песните, състоящ се от 10 композиции. През втората половина на март на официалния сайт е публикуван първи триминутен откъс от първия трек на новия албум.

Schattenspiel (2010)[редактиране | редактиране на кода]

На втори март 2010 година на официалния сайт на групата се появява информация за издаването на нов албум във връзка с двадесетгодишнината на колектива. Изданието е на две CD и съдържа 18 композиции, в това число не издавани ранни творби, първите демо записи от 1990 година, а също така и песни, написани специално за релиза. Изданието се състои на 7 май 2010 година.[3] Юбилейното издание е с название „Schattenspiel“. Информация за това и представянето на обложката е на 20 март на официалния сайт на групата.

Първоначално трак листа на албума се състои от 17 композиции, обаче на 8 април става известно за добавянето в листа на не издавана версия на трека на „Copycat“.[3][4]

Revolution (2012)[редактиране | редактиране на кода]

На 31 май 2012 година чрез официалният на сайт Lacrimosa Тило Вольф съобщава това че, названието на поредния студиен албум на групата ще бъде „Revolution“. Дискът е пуснат на 7 септември 2012 година.[5]

Hoffnung (2015)[редактиране | редактиране на кода]

Работата по албума започва през януари 2015 г. В записа участва оркестър от 60 музиканти. Дискът е издаден на 6 ноември 2015 г. и е насрочен за 25-годишнината на групата.[6]Албумът съдържа най-дългата песен в историята на групата, която надминава песента „Die Strasse der Zeit“ от албума Stille.[7][8][9]

На 18 и 19 септември 2015 г. в Оберхаузен и Дрезден се състояват юбилейните концерти на Lacrimosa, на които са представени песните „Keiner Schatten mehr“ и „Kaleidoskop“.[7][10]Турнето в подкрепа на албума, наречено Unterwelt tour, групата започва с изпълнение в Минск на 13 ноември[11] и продължи с концерти в Русия, Китай, Тайван, Япония, Мексико, Бразилия, Германия, Белгия и редица от други страни...[12]

Testimonium (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Групата обявява своя тринадесети студиен албум на 10 февруари 2017 г. на официалния си уеб сайт и н[13]а страниците в социалните мрежи. Към момента на обявяването албумът е наполовина записан и излизането му е насрочено за лятото на същата година.

Дискът се казва Testimonium и представлява реквием от четири части за Дейвид Боуи, Принс и Леонард Коен – музиканти, починали през 2016 г., които са повлияли значително върху творчеството на Тило Улф.[14]Пускането се състоява на 25 август 2017 г.

Zeitreise (2019 – 2020)[редактиране | редактиране на кода]

На 22 март 2019 г., по време на световното турне Time Travel, насрочено да съвпадне с 30-ата годишнина на групата, Lacrimosa издава двойна компилация Zeitreise (на немски – „Time Travel“). Той съдържа песни от всички години на съществуване на проекта, песента „Lass die Nacht nicht über mich fallen – Reprise“, чиято оригинална версия е включена в албума Testimonium, както и две нови композиции: „Drei Sekunden“ и „В Schatten der Sonne“. Последният дава първата представа за предстоящия четиринадесети студиен албум на Lacrimosa. Включването в колекцията от песни както от миналите, така и от предстоящите албуми на групата отразява идеята за пътуване във времето.[15]

Leidenschaft (2021)[редактиране | редактиране на кода]

Етапи в пътя[редактиране | редактиране на кода]

  • 1990: Тило Волф издава запис с „Clamor“, използвайки Lacrimosa като название на групата.
  • 1991: Тило Волф създава звукозаписната компания Hall of Sermon, като независим лейбъл, за да издава музиката на групата.
  • 1993: Анне Нурми се присъединява към групата като изпълнител на клавирните инструменти, а не след дълго време и като пълноправен член напускайки финландската готик група Two Witches.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Демозаписи[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1991 – „Angst“ (на немски: Страх)
  • 1992 – „Einsamkeit“ (на немски: Самота)
  • 1993 – „Satura“ (на латински: Сатира)
  • 1995 – „Inferno“ (на немски: Преизподня, ад)
  • 1997 – „Stille“ (на немски: Тишина)
  • 1999 – „Elodia“ („Елодия“)
  • 2001 – „Fassad“e (на немски: Фасада)
  • 2003 – „Echos“ (на немски: Ехо)
  • 2005 – „Lichtgestalt“ (на немски: Светъл образ)
  • 2009 – „Sehnsucht“ (на немски: Тъга)
  • 2010 – „Schattenspiel“ (на немски: Игра на сенки)
  • 2012 – „Revolution“ на немски: Революция)
  • 2015 – „Hoffnung“ („Хофнунг“)
  • 2017 – „Testimonium“
  • 2021 – „Leidenschaft“
  • 2022 – „Leidenschaft, Pt.2“

Концертни албуми и сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • 1998 – Live (2 CD)
  • 2002 – Vintage Classix LPs
  • 2007 – Lichtjahre (2 CD) (Live)
  • 2010 – Schattenspiel (на немски: Театър на сенките)
  • 2014 – Live in Mexico City (2 CD)

Сингли и Ел Пи[редактиране | редактиране на кода]

  • 1993 – „Alles Lüge“ – CDS (на немски: Всичко е лъжа)
  • 1994 – „Schakal“ – CDS (на немски: Чакал)
  • 1996 – „Stolzes Herz“ – CDS (на немски: Гордо сърце)
  • 1999 – „Alleine zu zweit“ – CDS (на немски: Самотни заедно)
  • 2001 – „Der Morgen Danach“– CDS (на немски: Утрото след…)
  • 2002 – „Durch Nacht und Flut“ – CDS (на немски: През нощ и потоп)
  • 2005 – „The Party Is Over“ – CDS (на английски: Празника свърши)
  • 2005 – „Lichtgestalten“ – LP (на немски: Светли образи)
  • 2009 – „I Lost My Star“ – LP (на английски: Аз загубих моята звезда)[16]
  • 2009 – „Feuer“ – CDS (на немски: Огън)
  • 2010 – „Sellador“ – LP (на испански: Уплътнител)
  • 2010 – „Gift“ – LP (на английски: Отрова)
  • 2013 – „Heute Nacht“ – LP (на немски: Tази нощ)

Участие в други проекти[редактиране | редактиране на кода]

  • Артист Кристиан Дерге; Албум „Lycia“ – 1993
    • „Mystische Rosenmadonna“
    • „Der Satyr“
    • „Weltschmerz“
    • „Kriegsvögel“
  • Група Illuminate; Албум „Verfall“ – 1996
    • „Love Never Dies“
  • Група Atrocity; Албум „Non Plus Ultra“ – 1999
    • „Siehst du Mich im Licht“
  • Група Kreator; Албум „Endorama“ – 1999
    • „Endorama“
  • Група Dreams of Sanity; Албум „Masquerade“ – 1999
    • „The Phantom of the Opera“
  • Група Witt; Албум „Bayreuth“ 3 – 2006
    • „Abendrot“
  • Група Kartagon; Албум „In The Clinic“ – 2013
    • „Messiah“

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

VHS[редактиране | редактиране на кода]

  • 1995 – The Clips 1993 – 1995 (Клипове 1993 – 1995)
  • 1997 – The Silent Clips (Тихи Клипове)

DVD[редактиране | редактиране на кода]

  • 2000 – „The Live History“ (Жива (концертна) история)
  • 2005 – „Musikkurzfilme“ (Сборник видеоклипове на групата)
  • 2007 – „Lichtjahre“ (История на турнето Lichtgestalt 2005 – 2006 години)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lacrimosa interview by Conor Fynes // progarchives.com. Посетен на 3 ноември 2012. (на английски)
  2. Lacrimosa – Lichtgestalt // discogs.com. Посетен на 11 септември 2022.
  3. а б New double album // Official Homepage of Lacrimosa. Архивиран от оригинала на 2022-06-10. Посетен на 13 юни 2010. (на английски)
  4. Why did we take this picture? // Official Blog. Архивиран от оригинала на 2012-02-06. Посетен на 13 юни 2010. (на английски)
  5. News 2012 // Lacrimosa – the official website. Архивиран от оригинала на 2012-08-06. Посетен на 2014-11-29. (на английски)
  6. LACRIMOSA: Neues Album zum Geburtstag! // Orkus, 2015-08-20. Архивиран от оригинала на 2015-09-19. Посетен на 20 септември 2015. (на немски)
  7. а б mumago1. Lacrimosa – Keiner Schatten mehr (New Song 2015, live, 25th anniversary concert, Oberhausen, HD) // YouTube, 18 септември 2015. Архивиран от оригинала на 19 септември 2015. Посетен на 20 септември 2015. (на английски)
  8. Фото Хроники – LacrimosaOfficial // Facebook, 8 септември 2015. Архивиран от оригинала на 19 септември 2015. Посетен на 20 септември 2015. (на английски)
  9. Фото Хроники – LacrimosaOfficial // Facebook, 10 август 2015. Архивиран от оригинала на 11 август 2015. Посетен на 20 септември 2015. (на английски)
  10. mumago1. Lacrimosa – Kaleidoskop (New Song 2015, live debut, 25th Anniversary Concert, Oberhausen 18/9/15 HD) // YouTube, 18 септември 2015. Архивиран от оригинала на 19 септември 2015. Посетен на 20 септември 2015. (на английски)
  11. LACRIMOSA – the official website // lacrimosa.ch. Архивиран от оригинала на 2015-08-11. Посетен на 20 септември 2015. (на немски)
  12. Tourdaten // lacrimosa.ch. Архивиран от оригинала на 2015-10-02. Посетен на 10 март 2015. (на немски)
  13. NEW STUDIO-ALBUM // lacrimosa.ch, 10 февруари 2017. Архивиран от оригинала на 2017-02-10. Посетен на 2017-02-10. (на английски)
  14. LACRIMOSA обявиха заглавието и датата на издаване на новия си албум // WeRock.bg, 2017-06-23. Архивиран от оригинала на 2017-06-23. Посетен на 23 юли 2017. (на български)
  15. Here come the announced news
  16. Эксклюзивный сингл Lacrimosa для России

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lacrimosa в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​