Леер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леерно устройство на бригантина. Поставено е на фалшборда за допълнителна защита на пътниците на съда от падане зад борда.

Леер (на нидерландски: leier или от leiden – водя) е силно опънато въже, двата края на което са закрепени на корабни конструкции (стойки, мачтите, надстройки и прочее). Леерите, закрепени в краищата си към носа и кърмата на съда, преминават в средните си части през топа на грот и фокмачтата. Леерите служат за издигането на косите платна (триъгълни), ограждане на палубните отвори или откритите палуби на местата, които не са защитени с комингси или фалшборда, издигането на тенти, окчаване на шлангове при прехвърляне на течно гориво по време на движение и други цели.

По време на голямо вълнение по дължината на съда се опъват така наречените щормови леери, за които да се държиш при преходи по откритите участъци от палубите.

Спасителни леери се наричат въжетата, закрепени на бордовете на спасителните лодки.

Временното или стационарното ограждение на горната палуба, откритите палуби на надстрйките и рубките, мостиците, отворите на люковете и шахтите, състоящо се от метални леерни стойки и опънатите между тях леери, се нарича леерно устройство или леерно ограждение. Служи за предотвратяване на падане на хора зад борда или в трюма.

Характеристики и конструкция на леерното ограждение е описано в ОСТ (отраслов стандарт) 5.2124 – 81 (на руски: Изделия леерного ограждения. Технические условия).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В руския език за наименуване на въжето, с което се води хвърчилото се използва леер

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь. – М.: Военное издательство МО СССР, 1959.
  • Морской Энциклопедический Словарь. – Л.: Судостроение, 1991. – ISBN 5-7355-0280-8
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Леер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​