Либофиникийци

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Либофиникийците (на старогръцки: Λιβυφοίνικες, Λιβοφοίνικες; на латински: Libyphoenices) са жителите по античното северноафриканско крайбрежие, южно от пунически Картаген, което по-късно става част от римска Бизацена.

След 450 г. пр.н.е.[1] постепенно Пунически Картаген завладява и останалите финикийци в Африка (Древна Либия) или така наречените либофиникийци, сред които са тези от античните селища Хипон (Бона), Хадрумет (Суза), Малък Лептис, Тапс, Голям Лептис. Конфедеративното задължение на тези старофиникийски колонии към Пунически Картаген било парично и за предоставянето на определено число наемници по време на война. За разлика от покорените от Картаген либийци, либофиникийците не били длъжни да служат в картагенската армия, нито да плащат поземлен данък или аренда в размер на 1/4 от продукцията.[2]

Известно е, че Малък Лептис осигурявал годишно в картагенската хазна сумата от 465 таланта или 574 хил. талера (явно преди въвеждането на картагенския шекел).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Едва през 450 г. пр.н.е. картагенските търговци се освобождават от поземления данък, който дотогава е трябвало да плащат на местното население. Тогава започват да развиват и собствено земеделско стопанство. Теодор Момзен. Теодор Момзен, Римска история, стр. 139 // Прозорец, 2005, първо издание. Архивиран от оригинала на 2010-02-26. Посетен на 11 юни 2013 г.
  2. Не може да се установи как се е стигнало дотам, ... сигурно е обаче, че те са споменати като подвластни на картагенците в официални актове. Теодор Момзен. Теодор Момзен, Римска история, стр. 139 – 140 // Прозорец, 2005, първо издание. Архивиран от оригинала на 2010-02-26. Посетен на 11 юни 2013 г.
  3. Във финансово отношение Картаген, откъдето и да се погледне, заема първо място сред страните на древността. По време на Пелопонеската война този финикийски град според сведенията на първия гръцки историк е превъзхождал всички гръцки държави и неговите доходи са сравними с тези на Великия цар. Теодор Момзен. Теодор Момзен, Римска история, стр. 143 // Прозорец, 2005, първо издание. Архивиран от оригинала на 2010-02-26. Посетен на 11 юни 2013 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.