Лиъм Хаулет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиъм Хаулет
Liam Howlett
английски музикант
Преди концерт в Германия
14 юли 2008 г.
Роден
21 август 1971 г. (52 г.)
Музикална кариера
Стилтехно
Инструментиклавирен инструмент
Активностот 1989 г.
ЛейбълЕкс Ел Рекордингс“, „Електра Рекърдс
Участник вПродиджи
Семейство
СъпругаНатали Апълтън (7 юни 2002)

Уебсайт

Лиам Пол Перис Хаулет (на английски: Liam Paul Paris Howlett) е основател, идеолог и настоящ член на британската група „Продиджи“.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Лиам Парис Пол Хаулет в Брейнтрий, графство Есекс, Великобритания.

Още от ранна детска възраст взима уроци по пиано.[1] На 14-годишна възраст миксира различни песни, записани от радиото, като използва касетофона си. Отначало е повлиян от хип-хоп културата, като се научава да танцува брейк.

Първата група, в която Лиам се изявява като DJ, се нарича Cut 2 Kill. След като участие на групата приключва с безредици, Хаулет я напуска и започва да пише авторска музика. Постепенно се насочва към рейв музиката и посещава първото си рейв събитие през 1989 г.

С „Продиджи“[редактиране | редактиране на кода]

По време на уикендите Лиам посещава всички актуални рейв събирания, а на сутрините след това на плажа пуска компилация от последните рейв парчета от микробуса си, докато заедно с останалите клъбъри са на плажа. Там се запознава с Кийт Флинт, който го моли да направи няколко микса за него. Една вечер Флин, заедно с Лирой Торнхил решават да пуснат и втората страна на касетка с миксове, озаглавена „Продиджи“ и откриват авторските парчета на Лиам. Песните ги грабват, след което двамата му предлагат да ги изпълни на сцена, докато танцуват пред публиката. Хаулет се съгласява и началото на „Продиджи“ е поставено.

Самото име е референция към синтезатора „Moog Prodigy“, използван при композицията на парчетата. През 1991 г., след като Ник Холкс, шефът на водещия рейв лейбъл XL Recordings, се запознава с няколко демо парчета, изсвирени лично от Лиам, „Продиджи“ стават част от компанията му и издават първия си сингъл „What Evil Lurks“.

„Продиджи“ издават 6 албума, носители са на награди „Брит“ и MTV и достигат световна популярност, която кулминира през 1997 г. с издаването на третия „The Fat Of the Land“. През 2004 г. след 7-годишна пауза излиза 4-тият албум „Always Outnumbered, Never Outgunned“, който е композиран и продуциран изцяло от Лиам Хаулет, без участието на другите членове на групата. Под името „Продиджи“ Хаулет продуцира и няколко ремикса за артисти като Front 242, Method Man, Plan B и др.

Извън „Продиджи“[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. Лиам получава възможност да сглоби музикален микс с любимите си парчета за шоуто на Мери Ан Хобс по Би Би Си. Впоследствие Хаулет решава да издаде микса през февруари 1999 г., но заради проблеми с авторските права версията му леко се различава от тази в шоуто. Това е първата продукция, записана в ново му студио „The Dirtchamber“, заради което албумът носи името Prodigy present The Dirtchamber Sessions Volume One.

В края на януари 2006 г. Лиам участва в подобна инициатива – колекция от любимите му парчета за сериите Back to Mine. Компилацията съдържа и новата песен Wake the Fuck Up на „Продиджи“, която често е изпълнявана по онова време във въвеждащата част на живите изпълнения на групата.

През 2010 г. Хаулет съпродуцира песента „Immunize“ от 3-тия албум на австралийската група „Пендулум“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Лиам е запален по сноуборда, бързите коли и филмите на ужасите.[2]

През 1997 г. е на 2-ро място в класация за най-важните хора на света на списание Select. През 2000 г. е на 23-то място в класацията за млади милионери във Великобритания на списание Guardian Unlimited.[3]

На 6 юни 2002 г. се жени за бившата вокалистка от групата „Ол СейнтсНатали Апълтън. Имат син Ейс Били Хаулет, роден на 2 март 2004 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Prodigy Interview w/Keith Flint, Liam Howlett // NY Rock. Архивиран от оригинала на 2013-03-31. Посетен на 19 юни 2013.
  2. Claustrophobic Prodigy Page > Liam Howlett > Profile. Brainkiller.it (21 август 1971). Посетен на 16 април 2012
  3. theprodigy.info