Лотреамон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Граф Лотреамон
Comte de Lautréamont
френски поет
Около 1867 година
Около 1867 година

Роден
Изидор Люсиен Дюкас
Починал
24 ноември 1870 г. (24 г.)
ПогребанПариж, Франция

Националност Франция
Литература
ПсевдонимComte de Lautréamont, Lautréamont
Период1868 – 1870 г.
ЖанровеПоезия
Направлениеромантизъм
Известни творбиПесните на Малдорор“ (1868)
ПовлиянАдам Мицкевич, Данте Алигиери
ПовлиялСюрреализъм
Граф Лотреамон в Общомедия

Граф Лотреамон (на френски: Comte de Lautréamont), псевдоним на Изидор Люсиен Дюкас, е френски поет. Със сборника си от поеми в проза „Песните на Малдорор“ той става един от предшествениците на сюрреализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Въображаем портрет на Лотреамон от Феликс Валотон в Книга на маските на Реми дьо Гурмон (1898).

Сведенията за живота на Лотреамон са оскъдни. Той е роден на 4 април 1846 година в Монтевидео като Изидор Люсиен Дюкас, син на чиновник във френското посолство в Уругвай. Учи в лицеите в Тарб (1859 – 1862) и По (1863 – 1865), след което през 1867 година заминава да следва в Париж, но сведенията за него след този момент намаляват.

През 1868 година той публикува анонимно първата част на своя основен труд „Песните на Малдорор“ („Chants de Maldoror“). Пълният текст е отпечатан през 1869 под псевдонима граф Лотреамон (от арогантния герой Латреомон на романа на Йожен СюLatréaumont“ от 1837), но издателят Албер Лакроа отказва да го пусне в продажба, страхувайки се от съдебни санкции.

Докато се опитва да публикува книгата си, Лотреамон започва да работи върху стихосбирка, озаглавена „Poésies“, която остава недовършена, поради смъртта на автора при неясни обстоятелства. Според една хипотеза той е убит от полицията по време на безредиците през обсадата на Париж през 1870 година.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Песните на Малдорор“ е публикувана отново през 1890. Тя не намира широк отзвук до началото на 20 век, когато Андре Бретон я обявява за пряк предшественик на сюрреализма.

Първото издание на „Песните на Малдорор“, 1868

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]