Лут

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лут или Лют (на арабски: لوط) е ислямски пророк, споменат в Корана. В Библията се споменава като Лот. Според ислямската традиция Лут е живял в град Ур и е племенник на пророка Ибрахим (библейският Аврам). Той мигрира с Ибрахим в Ханаан и му е отредена пророческа мисия в градовете Содом и Гомор. Както според Библията, така и според Корана, задачата на Лот била да проповядва срещу хомосексуализма и след като призивите му не били чути, Аллах унищожил двата града, като спасил него и семейството му. Основната разлика в двете книги е, че в Библията се споменава, че Лот извършил инцест с дъщерите си, докато мюсюлманите твърдят, че всички пророци са примери за подражание и не биха сторили такова нещо.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Корана се описва как група ангели посещава пророка Ибрахим, за да го благовестят за син и му съобщават също, че са изпратени при народа на Лут, за да го унищожат с дъжд от печена глина. Когато посещават Лут във форма на красиви младежи, той се изплашва, че жителите на града може да се опитат да ги нападнат. Те се събират и настояват да им ги предаде, но той отказва и в замяна им предлага дъщерите си, които те отказват, настоявайки да получат младежите. Те му разкриват, че са ангели и го предупреждават да тръгне със семейството си и малцината вярващи през нощта и да не се обръща назад, защото селищата, в който е изпратен (Содом и Гомор) ще бъдат унищожени и всеки обърнал се ще бъде сполетян от бедствието. Жена му, която не е вярваща, също е поразена:


Пророкът Лут се споменава още в сури 7, 26, 29, 37 и 54.

Монумент[редактиране | редактиране на кода]

Гробницата на Лут се намира в село Бани Наим, провинция Хеброн на Западния бряг на река Йордан, Палестинска автономия. Тя се помещава в джамия с правоъгълен план и минаре. Тя се споменава за първо в литературата от християнския учен Йероним Блажени през 4 век. На отсрещния хълм са разположени гробниците на дъщерите му.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Пророци в исляма, споменати в Корана
Адам Идрис Нух Худ Салих Ибрахим Лут Исмаил Исхак Якуб Юсуф Айюб
آدم ادريس نوح هود صالح إبراهيم لوط اسماعيل اسحاق يعقوب يوسف أيوب
Адам Енох Ной Евер Шела Аврам Лот Исмаил Исаак Яков Йосиф Йов

Шуайб Муса Харун Зу-л-Кифл Дауд Сулайман Иляс Ал-Ясаа Юнус Закария Яхия Иса Мухаммад
شعيب موسى هارون ذو الكفل داود سليمان إلياس اليسع يونس زكريا يحيى عيسى محمد
Иотор Моисей Аарон Йезекиил Давид Соломон Илия Елисей Йона Захария Йоан Исус Мохамед