Магьосникът от Оз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за кино-филма. За книгата на Л. Ф. Баум вижте Вълшебникът от Оз.

Магьосникът от Оз
The Wizard of Oz
Киноафиш на филма
Киноафиш на филма
РежисьориВиктор Флеминг
ПродуцентиМървин Ле Рой
СценаристиНоел Лангли
Флорънс Райърсън
Едгар Алън Улф
Базиран наВълшебникът от Оз“ на Лиман Франк Баум
В ролитеДжуди Гарланд
Франк Морган
Рей Болджър
Бърт Лар
Джак Хейли
Били Бърк
Маргарет Хамилтън
Чарли Грейпуин
Дърчащите човечета
МузикаХаролд Арлен
ОператорХаролд Росон
МонтажБланш Сулъл
Филмово студиоМетро-Голдуин-Майер
РазпространителLoew's, Inc[1]
ЖанрПриказно фентъзи
Мюзикъл
Премиера25 август 1939
Времетраене101 мин.[2]
Страна САЩ
Езиканглийски
ЦветностТехниколор
Бюджет2,8 млн. щ.д.[3][4]
Приходи29,7 млн. щ.д.
Хронология
„Завръщане в Оз“
Външни препратки
IMDb Allmovie
Магьосникът от Оз в Общомедия

„Магьосникът от Оз“ (на английски: The Wizard of Oz) е американски игрален филм от 1939 г., режисиран почти изцяло от Виктор Флеминг; екранизация по едноименния детския роман от 1900 г. на американския писател Лиман Франк Баум. Актьорският състав включва: Джуди Гарланд, Франк Морган, Рей Болджър, Бърт Лар, Джак Хейли, Били Бърк и Маргарет Хамилтън.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Във филма се разказва за момиче на име Дороти Гейл, живеещо с леля си и вуйчо си във ферма в Канзас по време на Голямата депресия, което мечтае за по-добър живот. Фермата е връхлетяна от разрушително торнадо, което отнася Дороти и кучето ѝ Тото във вълшебната страна на Оз. Дороти е посъветвана от добрата вълшебница от север да тръгне по пътя на жълтите павета, за да иде в Смарагдовия град при вълшебника от Оз, който може би знае как да се върне обратно в Канзас. По време на пътешествието си тя се среща и запознава с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Смарагдовия град с надеждата да получат това, което им липсва (мозък, сърце и смелост).

Първоначално Магьосникът от Оз е възприет като чисто комерсиална продукция. След неколкократно излъчване по телевизията филмът получава голям зрителски интерес и се превръща в един от най-обичаните филми за всички времена. Често бива избиран сред 10-те най-добри филми за всички времена от критиците и при проучвания сред обикновените зрители. Известната песен, „Отвъд дъгата“ (Over the Rainbow), изпълнена от младата Джуди Гарланд, бива избрана за най-великата филмова песен за всички времена от Американската филмова академия.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

През 1938 г. „Метро-Голдуин-Майер“ (Metro-Goldwyn-Mayer – MGM) закупува правата от Самуел Голдуин за популярния роман и Ричард Торп е избран за режисьор на продукцията с бюджет от 2 777 000 щ.д. Той е уволнен почти веднага след началото на снимките поради незадоволителни резултати и Виктор Флеминг е избран да ръководи продукцията. Филмът е пуснат по екраните през 1939 г. и получава нормално място в боксофис класациите, отчитайки колосално големия бюджет.

Излъчен е повторно по кината през 1949 г. от MGM (като печели толкова много, че се превръща в най-касовия филм за онези времена) и отново през 1955 г. пак от MGM (в псевдоширокоекранен формат). На другата година е продаден за телевизионно излъчване и почти не е излъчван чак до 1998 г., когато е пуснат от „Уорнър брос“ (Warner Bros), която притежава правата над него заедно с „Търнър ентъртейнмънт“ (Turner Entertainment). Излъчен е отново през 2006 г., но само във Великобритания.

Единствено по време на излъчването на филма по телевизията през 1956 г. той се превръща в популярен културен феномен.

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на „Магьосникът от Оз“ e на 12 август 1939 г. в „Странд тиътър" (Strand Theatre) в Окономоуок, и в „Громанс чайнийз тиътър" (Grauman's Chinese Theater) в Холивуд на 15 август 1939 г. Премиерата в Ню Йорк е в „Loew's Capitol Theater“ на 17 август 1939 г. и е последвана от представление на живо с Джуди Гарланд и Мики Руни. Националното представяне на филма е на 25 август 1939 г.

Филмът печели точно 3 млн. щ.д. срещу разходи от 3,8 млн. щ.д. до излъчването си. Продукцията не получава големи приходи до 1949 г., когато при повторното си представяне печели още 1,5 млн. щ.д.

От 1949 г. до видеоразпространението през 1989 г. по повод 50-ата годишнина на филма сцените в Канзас са черно-бели, а не сепия и телевизионните зрители ги гледат черно-бели повече от 30 г. Но в юбилейното издание въпросните сцени отново са в сепия и през 1990 г. филмът е излъчен по телевизията в оригиналния си вариант от 1939 г.

През 1955 г. филмът е излъчен в псевдоширок формат 1,85:1, чрез изрязване на горната и долната част от картината. Оригиналната версия на филма е 1,37:1.

Изборът на музика[редактиране | редактиране на кода]

Магьосникът от Оз“ е популярен и със своята музика. Музиката и текстовете са на Харолд Арлън и E. Харбърг, които печелят награда „Оскар“ за най-добра музика с песента „Отвъд дъгата“.

Награди Оскар[редактиране | редактиране на кода]

На дванадесетата церемония за Академичните награди „Оскар“ филмът е номиниран за приза в шест категории, включително за най-добър филм и визуални ефекти. В категорията „Най-добър филм“ губи от „Отнесени от вихъра“ (друга продукция на MGM), но печели в категориите „Най-добра песен“ (Отвъд дъгата) и „Най-добро оформление“. Джуди Гарланд получава специална ювелирна статуетка за най-запомнящо се изпълнение (тази награда е и за участието ѝ в „Babes in Arms“). Магьосникът от Оз не получава „Оскар“ за специални ефекти.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Джуди Гарланд Дороти Гейл (за която първо е била избрана Шърли Темпъл)
Франк Морган професор Марвел, Портиерът, Файтонджията, Пазачът и Магьосникът от Оз
Рей Болджър Хънк и Плашилото
Бърт Лар Зик и Страхливия лъв
Джак Хейли Хикъри и Тенекиения човек
Били Бърк Глинда, Добрата вълшебница от север
Маргарет Хамилтън мис Гълч, Лошата вещица от изток, Лошата вещица от запад
Клара Балндик Леля Ем, Любящата леля на Дороти
Чарли Грейпуин Чичо Хенри, Добрият чичо на Дороти
Тери Тото, кучето на Дороти, което мис Гълч иска да вземе[5]

„Магьосникът от Оз“ В България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът първоначално е излъчен по Ефир 2 на 25 февруари 1995 г. в събота от 10:00 ч. в рубриката „Премиера в събота“ с български дублаж. Ролите се озвучават от Силвия Русинова, Таня Димитрова, Десислава Знаменова, Даниел Цочев, Иван Танев и Васил Бинев. Преводът е на Марта Воденичарова.

Прави повторно излъчване по Канал 1 на 29 декември 2003 г. в 12:50 ч.[6]

От 1995 до 2014 г. филмът е излъчван многократно по TCM в България.

Филмът е издаден на DVD от Съни филмс през 2004 г. със субтитри на български, изготвени от SDI Media Group, и се състои от два диска.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „The Wizard of Oz (1939)“ // Американски филмов институт. Архивиран от оригинала на 9 август 2020. Посетен на 20 септември 2022. (на английски)
  2. „The Wizard Of Oz“ // British Board of Film Classification. Посетен на 20 септември 2022. (на английски)
  3. The Eddie Mannix Ledger. Los Angeles, argaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study. (на английски)
  4. „The Wizard of Oz (1939)“ // Box Office Mojo. Архивиран от оригинала на 26 fujf;l,r 2019. Посетен на 20 септември 2022. (на английски)
  5. Пълен списък на актьори и роли – „Магьосникът от Оз“ // Internet Movie Database. Посетен на 9 март 2019.
  6. www.bnt.bg, архив на оригинала от 6 януари 2004, https://web.archive.org/web/20040106065125/http://www.bnt.bg/Kids/231203am16.htm, посетен на 6 януари 2004 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]