Мамила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мамила
lang=bg
Зърно на женска гърда.
Зърно на мъжка гърда.
Латински papilla mammaria
Мамила в Общомедия

Мамила, още папила (на латински: papilla mammaria), е изпъкналостта на зърното на гърдата, където се отварят порите на млечните жлези.[1] Мамилата е заобиколена от ареолата, която често е с по-тъмен цвят от този на останалата заобикаляща кожа.[2]

При жените, в края на бременността и по време на кърмене от млечната жлеза се отделя майчиното мляко, което може да изтича пасивно през зърното или може да бъде изхвърлено чрез контракции на гладките мускули.

При хората зърната на мъжете и жените могат да бъдат стимулирани, като част от сексуалната възбуда. В много култури женските зърна са сексуализирани или се разглеждат като сексуални обекти и се оценяват по отношение на техните физически характеристики и сексапил.[3][4]

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Мамилата е малка изпъкналост на кожата на гърдата, по която се намират малки отвърстия, в които се отварят 15 – 20 канала на млечната жлеза, разположени цилиндрично около върха.

Средната изпъкналост на женски човешки зърна е 10 mm.[5]

Зърната на мъжете и жените се променят през целия им живот, така че тази промяна може да се очаква и да се счита за нормална. Някои неочаквани промени може да са: набръчкване на кожата на зърното, сърбящи зърна, зърното е топло на пипане, червено или болезнено, кожата около зърното се бели, кожата е замърсена с големи пори, зърната са изкривени или обърнати.

Инервация[редактиране | редактиране на кода]

Кожата на зърното е богата на нерви (бавно и бързо адаптиращи се кожни механорецептори), които са чувствителни към определени стимули.

Инервацията на зърното се получава от страничните клонове на четвъртия междуребрен нерв (n. intercostales).[6]

Лимфен отток[редактиране | редактиране на кода]

Лимфните канали на зърното са еднакви с тези на гърдата. 75% от лимфата се отцежда през подмишничните лимфни възли (nodi lymphoidei axillares), разположени в близост до подмишниците. Останалата част се оттича през инфроцелуларните, гръдните или парастерналните възли.

Кръвоснабдяване[редактиране | редактиране на кода]

Кръвоснабдяването на зърното и гърдата става от предните междуребрени клонове на вътрешните гръдни мускулни артерии, страничната гръдна артерия (a. thoracalis lateralis) и торокодорните артерии. Венозните съдове са успоредни на артериите.[7]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. nipple // TheFreeDictionary. Посетен на 4 август 2017. (на английски)
  2. nipple – Taber’s Online // www.tabers.com. Посетен на 12 август 2017. (на английски)
  3. Todd Beer. Social Construction of the Body: The Nipple // sociologytoolbox.com, 12 май 2015. Архивиран от оригинала на 2016-01-16. Посетен на 16 май 2015. (на английски)
  4. Dewar, Gwen. The sexualization of girls: Is the popular culture harming our kids? // parentingscience.com. Parenting Science, October 2012. (на английски)
  5. M. Hussain, L. Rynn, C. Riordan and P. J. Regan, „Nipple-areola reconstruction: outcome assessment“; European Journal of Plastic Surgery, Vol. 26, Num. 7, декември 2003
  6. Grabb & Smith's Plastic Surgery 6th edition. Chapter 59 page 593
  7. Imwold, Denise. Anatomica's body atlas. San Diego, CA, Laurel Glen, 2003. ISBN 9781571459237. p. 286 – 7. (на английски)