Мангала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мангала
Мангала
— историческо село —
41.5239° с. ш. 22.7103° и. д.
Страна Северна Македония
РегионЮгоизточен
ОбщинаВасилево
Географска областОгражден

Мангала (на македонска литературна норма: Мангала), среща се и Алексово или Алексинац, е бивше село в Северна Македония, разположено на територията на община Василево, Струмишко.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се е намирало в подножието на Огражден, източно от село Нова махала.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Според събраната от Йован Трифуноски информация селото е било „славяно-християнско“, преди да бъде изселено. Жители на съседното село Нова махала са чували, че селото се е казвало Алексинац или Алексово. Това име (и с варианта Алексино) се смята за историческото име на Нова махала. Селище с това име се споменава в османски преброителен дефтер от 1519 година като населено с 133 жители, от които 128 християни и само 5 мюсюлмани.[2]

Жителите напуснали селото, след като турци юруци се заселили в подножието на Огражден. Някои от жителите на селото се заселили в Велюса.[1] Трифуноски заключава, че селото е изселено „в някакъв доста далечен период“.[3]

Трифуноски посещава местността, където намира глинени делви, останки от зидове и друго.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Трифуноски, Јован Ф. Расељена села у Струмичкој котлини // Гласник Српског географског друштва LVI (2). 1976. с. 75.
  2. Цветанов, Д. Средновековните тврдини во Југоисточниот регион на Република Македонија (11-14 век): функција, значење и временски рамки. Докторска дисертација. Скопје, Филозофски факултет, 2018. с. 309. (на македонска литературна норма)
  3. Трифуноски, Јован Ф. Расељена села у Струмичкој котлини // Гласник Српског географског друштва LVI (2). 1976. с. 77.