Мари Ундер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мари Ундер
Marie Under
Портрет на Мари Ундер на естонския художник Антс Лаикмаа, през 1904 г.
Портрет на Мари Ундер на естонския художник Антс Лаикмаа, през 1904 г.
Родена27 март 1883 г.
Починала25 септември 1980 г.
НационалностЕстония
Мари Ундер в Общомедия

Мари Ундер (на естонски: Marie Under, 27 март 1883 Талин, Естония – 25 септември 1980 Стокхолм, Швеция) е една от най-големите естонски поетеси.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Ундер посещава частно немско девическо училище. След завършването му работи като продавачка в книжарница. През свободното си време пише поезия на немски. През 1902 г. се омъжва за естонския счетоводител Карл Хакер. Двойката има две деца в Кущино, предградие на Москва. Въпреки това през 1904 г. тя се влюбва в естонския художник Антс Лаикмаа (Ants Laikmaa). Той я убеждава да преведе нейните поеми на естонски и да отпечата преводите си в местен вестник.

Завръщане в Естония[редактиране | редактиране на кода]

През 1906 г. Мари Ундер се завръща в Талин, Естония. През 1913 се запознава с Артур Адсон (Artur Adson), който става неин секретар. Той съставя първите томове на нейната поезия. През 1924 г. Ундер се развежда с Карл Хакер и се омъжва повторно за Адсон.

Живот в изгнание[редактиране | редактиране на кода]

В началото на септември 1944 г. СССР окупира Естония. Ундер и нейното семейство бягат в Швеция. Те прекарват почти година в бежански лагер. През 1945 г. се мести в Мелархьойден (Mälarhöjden) предградие на Стокхолм, Швеция, където Ундер живее до смъртта си на 25 септември 1980 г. Тя е погребана в гробището „Скогсширкогорден“ (Skogskyrkogården) в Стокхолм.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Marie Under в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​