Мария Анна Моцарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Анна Моцарт
Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, „Nannerl“
австрийска музикантка
Мария Анна Моцарт като дете
Мария Анна Моцарт като дете

Родена
Починала
Залцбург, Австрия
ПогребанаЗалцбург, Австрия

Религиякатолицизъм
ПсевдонимNannerl
Семейство
БащаЛеополд Моцарт
Братя/сестриВолфганг Амадеус Моцарт
Деца3
Мария Анна Моцарт в Общомедия
Мария Анна Моцарт като възрастна
Волфганг и Мария Анна Моцарт, ок. 1763, от Евсебий Йохан Алфен (1741–1772)

Мария Анна Валбурга Игнатия Моцарт („Нанерл“) (на немски: Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, „Nannerl“, * 30 юли 1751 в Залцбург, † 29 октомври 1829 в Залцбург) е австрийска музикантка, по-голяма сестра на Волфганг Амадеус Моцарт и дъщеря на Леополд Моцарт и Анна Мария (род. Пертл).

Като млада участва като пианистка в концерти с нейния брат Волфганг Амадеус Моцарт в Европа. Още на единадесет години свири най-трудните сонати и концерти на пиано.

През 1784 г. Мария Анна се омъжва за по-големия с 15 години Йохан Баптист райхсфрайхер Берхтолд фон Зоненбург (1736–1801). Той е служебен последник на нейния дядо по майчина линия и затова живее с него в Санкт Гилген в неговото служебно жилище, родната къща на майка ѝ. Нейният съпруг довежда пет деца от два брака. Мария Анна ражда три деца: Леополд Алоис Панталеон (1785–1840), Жанета (1789–1805) и Мария Бабета (1790–1791).

След смъртта на съпруга си през 1801 г. тя се връща с двете си още живи деца Леополд и Жанета обратно в Залцбург. Там тя е много ценена учителка по пиано.

На 74 години Мария Анна Моцарт ослепява. След смъртта и през 1829 г. е погребана по нейно желание в гробището Петер (Petersfriedhof) в Залцбург.

Нейните дневници, писма и спомени са били и са ценни източници за изследването на Моцарт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]