Мика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мика
Mika Penniman
ливанско-британски певец
Роден
18 август 1983 г. (40 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимMIKA
Стилпоп музика, глем рок, алтернативен рок
Инструментиелктронна клавиатура, пиано, синтезатор, клавитара, вокал
Гластенор
Активностот 2006 г.
ЛейбълCasablanca Records, „Айлънд Рекърдс“, „Репъблик Рекърдс“, „Юнивърсъл Мюзик Груп
Семейство

Уебсайтyomika.com
Мика в Общомедия

Мика (рождено име: Mica Penniman, известен като: Mika) е поп певец, роден през 1983 г. в Бейрут, Ливан, но израснал в Лондон. През 2006 г. той подписва договор с Universal Music и издава дебютния си албум Life in Cartoon Motion.

Детство[редактиране | редактиране на кода]

Майката на Мика е от сирийско-ливански произход, докато неговият баща е гражданин на САЩ. Поради изострената политическа ситуация в Ливан семейството се премества в Париж, когато Мика е на една година, а през 1992 г. се заселва в Лондон. В началото Мика има проблеми в училище с хулигани и затруднения от типа на дислексията, поради което прекарва около половин година у дома и бива обучаван от майка си. По-късно посещава Кралския музикален колеж.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

В Лондон Мика посещава уроци по солфеж при руския оперетен изпълнител Ала Аркадов и по-късно някои от първите му проекти са свързани именно с операта.

През 2006 г. записва първия си поп-сингъл Grace Kelly при Universal Music, като песента е издадена официално през януари 2007 г. и не след дълго става известна, като дори печели популярност по младежкия телевизионен канал MTV. Песента се изкачва на първо място в британската класация UK Single Chart още в края на същия месец. Албумът Life in Cartoon Motion излиза на пазара на 5 февруари 2007 г.

Незабавно след излизането на „Life in Cartoon Motion“ критици и почитатели отбелязват приликата на гласа на Мика с тембъра на Фреди Меркюри от Куийн [1]. Самият Мика намеква за това, като в припева на Grace Kelly пее:

"..I try to be like Grace Kelly / But all her looks were too sad / So I try a little Freddie.." (..Опитвам се да съм като Грейс Кели, но тя винаги изглежда толкова тъжна. Затова леко се опитвам да приличам на Фреди..).

Освен това една от песните в албума („Big Girl (You Are Beautiful)“) третира една тема, на която е посветена не една песен на Куийн – закръглените момичета и тяхната самобитна привлекателност („Fat Bottomed Girls“; „Bicycle Rice“).

Четвъртият му албум, No Place in Heaven, излиза през 2015 г.[2]

През 2017 г. Мика е един от съдиите в музикалното реалити „Гласът на Белгия“.[3]

През 2022 г. е водещ на Евровизия заедно с Лаура Паузини и Алесандро Кателан.[4]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г., в интервю за списание Instinct, Мика споделя, че е гей.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]