Михаил Чигорин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Чигорин
Михаи́л Ива́нович Чиго́рин
руски шахматист
Информация
ДържаваРуска империя
Роден
12 ноември 1850
Гатчина, Руска империя
Починал
25 януари 1908
Михаил Чигорин в Общомедия

Михаил Иванович Чигорин (на руски: Михаи́л Ива́нович Чиго́рин) е руски шахматист, един от най-великите шахматни класици[1]. Считан е за основоположник на руската шахматна школа[2].

М. Чигорин (отляво) срещу Андрей Ашарин, Рига, 1892 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чигорин е роден на 12 ноември 1850 г. в Гатчина. Когато е 8-годишен остава сирак. Първоначално за него се грижи леля му, но скоро е изпратен в интернат за сираци, откъдето „за участие в безредици“ е изключен през 1868 г. Научава се да играе шах като 16-годишен ученик. Започва да се занимава сериозно с играта по-късно, 21-годишен, в кафенетата и клубовете в Санкт Петербург. Утвърждава се като най-силния шахматист на Руската империя[2][1][3].

През 1881 г. участва за първи път на международен турнир – в Берлин, където разделя третото място. През 1883 г. играе отлично и печели турнира в Лондон[1][3]. Бъдещият първи световен шампион по шахмат Вилхелм Щайниц счита Чигорин за най-неудобния си съперник. Във Виена през 1882 г. двамата завършват 1-1, в Лондон през 1883 г. Чигорин печели с 2-0. Затова Щайниц посочва Чигорин като съперник в мач за определяне на световния шампион по шахмат през 1889 г. През 1889 г. губи мача срещу Щайниц, игран в Хавана с 10,5-6,5[4].

Впоследствие Чигорин завършва реми мач за определяне на претендента срещу Исидор Гунсберг и играе кореспондентен мач с Щайниц. На 1 януари 1892 г. започва вторият му мач за определяне на световния шампион срещу Щайниц, отново в Хавана. Чигорин повежда с 8-7, но Щайниц успява да достигне първи до 10 победи и по този начин да спечели мача[4]. Чигорин почти успява да спечели титлата, но губи с нелепа грешка[3].

През 1893 г. Чигорин играе мач за определяне на претендента срещу Зигберт Тараш в Санкт Петербург, който завършва +9-9=4 и определя Чигорин като претендент. На „турнира на века“ в Хейстингс през 1895 г. заема второто място, като се класира пред Емануел Ласкер, Щайниц и Тараш, като печели и двете партии срещу Щайниц. Заема първо място на турнира в Будапеща[4]. Печели турнирите в Монте Карло през 1901 г. и във Виена през 1903 г.[3]

Стил[редактиране | редактиране на кода]

Стилът на Чигорин е универсален. Той е еднакво добър както в атака, така и в защита. Чигорин вижда шахмата като изкуство и оставя спортния елемент на заден план[1]. В атака Чигорин има острокомбинационен стил и е виртуоз на разнообразни гамбити. В по-късните си години е считан за „последния шахматен романтик“[4].

Обществен живот[редактиране | редактиране на кода]

Чигорин издава шахматните списания „Шахматный листок“, „Шахмтный вестник“ и „Шахмтый“ и работи за организирането на шахматния живот и популяризирането на играта. Организира обединението на руските шахматисти и организира първия всерусийски турнир през 1899 г.[3]

След успеха в Будапеща Щайниц пише в писмо до Чигорин: „Вашата победа донесе огромна слава на Русия, която в последно време направи най-много за развитието на шахмата. Тя, безспорно, дължи това и на Вашия гений и авторитет“. Според полския шахматист Шимон Винавер Чигорин е „роден гений“ и „първият руснак, който започна да работи за създаването на обществен живот в Русия[1].

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

В знак на признателност към Чигорин в Санкт Петербург, Москва, Ростов на Дон и Сочи, се организират шахматни мемориали. Победители в тях са били Ласкер, Акиба Рубинщайн, Михаил Ботвиник, Борис Спаски, Михаил Тал, Виктор Корчной и Лев Полугаевски[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е Владимир Петров. Михаил Чигорин бил сигурен, че печели във всеки момент // Монитор. „Монитор“ ЕООД, 12 януари 2008. Архивиран от оригинала на 2015-06-12. Посетен на 3 март 2012.
  2. а б Календар: През 1850 г. е роден Михаил Чигорин // focus-sport.net. Информационна Агенция „Фокус“. Посетен на 3 март 2012.
  3. а б в г д гм Маргарита Войска. Чигорин - „световният“ неудачник // Сега. СЕГА АД. Посетен на 3 март 2012.
  4. а б в г Вилхем Щайниц – Световен шампион по Шах // chessbgnet.org. Българска шах мрежа. Посетен на 3 март 2012.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Шахмат“ съдържа още статии, свързани с играта-спорт.
Можете да се включите към Уикипроект „Шахмат“.