Мстислав Ростропович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мстислав Ростропович

Роден
Починал
27 април 2007 г. (80 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Религияхристиянство
Учил вМосковска консерватория
Активен периодот 1942 г.
Работил вМосковска консерватория
Наградинароден артист на СССР
За заслуги към Отечеството I степен
Награда Сонинг (1981)
Ленинска премия
Уолф награди за изкуства (2004)
почетно гражданство (1993)
Семейство
СъпругаГалина Вишневская

Уебсайт
Мстислав Ростропович в Общомедия

Мстисла́в Леопо́лдович Ростропо́вич е известен руски виолончелист и диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ростропович е роден в семейството на музиканти. Още на 12-годишна възраст изнася първия си концерт със симфоничен оркестър. Завършва Московската консерватория през 1946 г., става там професор през 1959 г.

Често свири заедно с пианистите Святослав Рихтер и Емил Гилелс и цигуларите Давид Ойстрах и Леонид Коган. Жени се за солистката на Болшой театър Галина Вишневская. Получава Сталинска и Ленинска награда. В края на 1960-те години обаче съветските власти започват гонения срещу него и съпругата му, защото са приютили в дачата си писателя дисидент Александър Солженицин.

През 1974 г. Ростропович и Вишневская емигрират в Съединените американски щати. След 4 години правителството на СССР ги лишава от съветско гражданство.

По време на престоя си на Запад Ростропович се прочува с интерпретациите си на концертите за виолончело и оркестър на Дворжак и Хайдн. Дълги години ръководи Националния симфоничен оркестър на САЩ във Вашингтон и е президент на международния фестивал в Евиан. Получава множество престижни отличия, става посланик на добра воля на ЮНЕСКО, името му е записано сред тези на 40-те „безсмъртни“ – почетните членове на Френската академия. Британският вестник „Таймс“ го нарича „най-великия жив музикант“.

През 1989 г., когато пада Берлинската стена, Ростропович отива там и пред нейни отломки свири сюити на Йохан Себастиан Бах. Година по-късно се завръща триумфално в родината си, след като му връщат руското гражданство. През 1993 г. Ростропович дава концерт на Червения площад, посетен от десетки хиляди руснаци.

В края на живота си се отдава на благотворителност в полза на детското здравеопазване в Русия. Почива на 27 април 2007 в Москва на 80 години.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награда Сонинг, 1981 г.

Със съпругата си Галина Вишневская, 1965 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]