Наемателят (филм, 1976)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Наемателят)
Наемателят
Le Locataire
РежисьориРоман Полански
ПродуцентиХеркул Белвил
СценаристиЖерар Браш, Роман Полански
В ролитеРоман Полански
Изабел Аджани
Мелвин Дъглас
Шели Уинтърс
Лиля Кедрова
МузикаФилип Сард
ОператорСвен Нюквист
МонтажФрансоа Боно
РазпространителParamount Pictures
Жанртрилър
Премиера26 май 1976
(Франция)
Времетраене125 минути
Страна Франция
Езиканглийски
френски
Цветностцветен
Приходи$ 5 132 555
Външни препратки
IMDb Allmovie

Наемателят е филм от 1976 година на режисьора Роман Полански. Това е третият филм от „Трилогията на апартамента“, която включва филми със сходна тематика - Отвращение (1965) и Бебето на Розмари (1968). Филмът взима участие в кинофестивала в Кан през 1976 година. Сюжетът е вдъновен от книгата Le locataire chimérique на Ролан Топор.

Въпреки че е главен актьор в собствения си филм, името на Полански не присъства в официалния актьорски състав на филма.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Трелковски (Роман Полански) е млад мъж, който решава да наеме квартира носеща печална слава поради самоубийството на предишния и наемател - млада жена скочила през прозореца. Трелковски посещава младата жена в болницата малко преди да умре и там се запознава с нейната близка приятелка Стела (Изабел Аджани). Животът в новата квартира не понася добре на Трелковски, поради постоянното оплакване на съседите му за това, че вдига шум. Той бива въвлечен в споровете на съседите си и освен това бива ограбен от неизвестни крадци.

Докато започва да навлиза в интимни отношения със Стела, Трелковски започва да развива параноя, мислейки че съседите му имат план да го накарат да полудее и да се самоубие като предишната наемателка. Впоследствие младият мъж изпада в умопомрачение и скача през прозореца на апартамента, но не успявайки да се самоубие се изкачва още веднъж и скача отново пред погледа на шокираните си съседи.

Филмът обаче не разкрива напълно дали Трелковски страда от психично заболяване или съседите му наистина са кроели коварен план срещу него.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]