Нгалоп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нгалоп
སྔལོངཔ་
Общ брой708 500
По места Бутан
Езикдзонгкха
Религиябудизъм, бон
Сродни групитибетци, монпа, шарчоп

Нгалоп (на дзонгкха: སྔལོངཔ་) е народ с тибетски корени, населяващ Бутан от 9 век. Наричан е също бхотия, което означава „хора от Тибет“ и предизвиква объркване, тъй като този термин обозначава и тибетците.

Нгалоп внасят тибетската култура и будизма в Бутан и съставляват преобладаващия политически и културен елемент в съвременен Бутан. Поради тази причина нгалоп са често идентифицирани като бутанци. Езикът им, дзонгкха, произхожда от тибетския и е официалният език в страната. Нгалоп преобладават в западните и северните части на Бутан, включващи Тхимпху. Терминът нгалоп може да включва няколко лингвистични и културни групи, като например народа кхенг и говорещите езика бумтанг.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Нгалоп са концентрирани в западните и централните долини на Бутан, чието население към 2010 г. е 708 500 души. Заедно, нгалоп, шарчоп и други племена съставят около 72% от населението на страната в края на 1980-те години, според бутанските статистики. CIA World Factbook оценява населението на нгалоп и шарчоп на около 50% от общото население на Бутан или 354 200 души.[1]

Език[редактиране | редактиране на кода]

Народът говори дзонгкха. Тъй като нгалоп са политически и културно доминиращият етнос в Бутан, дзонгкха е езикът на правителството и на обучението в кралството. Други групи, които се идентифицират културно като нгалоп говорят кхенг и бумтанг. В известна степен, шарчоп, които обитават източните части на Бутан и говорят цангла, също могат да се идентифицират като нгалоп.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Нгалоп изповядват тибетски будизъм или по-точно друкпа от школата кагю на ваджраяна, което е и държавната религия на Бутан. Значителен брой хора също следват школата нингма, която е преобладавала в ранната история на Бутан. Има и малцинство, практикуващо религията бон.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Основните селскостопански култури са бутански червен ориз, картофи, ечемик и други култури на умерения климат. Нгалоп строят къщи от дърво, камък, глина и тухли. Те, също така, строят големи крепости-манастири, наричани дзонг. Кралят, правителството и всички граждани са задължени да следват националния дрескод – Дриглам Намжа, който произхожда от Нгалоп.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ngalop people в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​